Novosti

Kultura

Oживљaвaњe Вeрe

У сeлу Вeрa кoд Вукoвaрa oдржaнa je трaдициoнaлнa мaнифeстaциja Зajeдничкoг вeћa oпштинa "Сeлу у пoхoдe" пoкрeнутa joш приje 40 гoдинa с нaмjeрoм oживљaвaњa културнoг живoтa сeлa нa пoдручjу тaдaшњe oпћинe Вукoвaр

Large informator o%c5%beivljavanje vere  %c4%86irilica

Domaćin KUD "Ljubomir Ratić Bubo"

U organizaciji Zajedničkog veća opština, u selu Vera kod Vukovara, 10. septembra je održana manifestacija "Selu u pohode". Uz domaćina, KUD "Ljubomir Ratić Bubo" iz Vere, u folklornom dijelu nastupili su KUD "Vaso Đurđević" iz Bršadina, Trio "Gajde" iz Sivca i ansambl SKC "Vuk Stefanović Karadžić" iz Bačke Topole u Srbiji. Nastup folkloraša popraćen je izložbom fotografija iz prošlosti sela, rukotvorina članica Udruženja žena Nura iz Ostrova i proizvoda lokalnih poljoprivrednih gazdinstava.

Manifestacija je pokrenuta prije 40 godina s namjerom oživljavanja kulturnog života sela na području tadašnje općine Vukovar. Organizaciju je s vremenom preuzelo Zajedničko veće opština.

- Ovo je tradicionalna manifestacija ZVO-a i u svojim počecima imala je za cilj da obezbedi određena finansijska sredstva za kulturno-umetnička društva i da provedemo kulturna dešavanja kroz sve naše opštine. Ove godine se po prvi put organizuje na ovakav način i naš cilj je da decentralizujemo kulturne događaje, da se ne dešava sve u Vukovaru ili Belom Manastiru.

Prošle godine smo nekoliko predstava organizovali u Baranji, tako da ćemo se truditi da nastavkom ove i sledećih manifestacija kulturu dovedemo u opštine koje su u sastavu ZVO-a i koje nemaju uvek priliku da u svom mestu vide raznolik kulturno-umetnički program – izjavio je novinarima predsjednik ZVO-a Dejan Drakulić.

Zašto je za poprište ovogodišnjeg izdanja izabrana Vera objasnio je i predsjednik Odbora za kulturu i sport ZVO-a Veljko Maksić.

- Vera se uklapa u naša sela koja nažalost, imaju osiromašen kulturni život jer je glavni problem demografija. Baš ovo mesto je izabrano za polazak "Selu u pohode" jer se u Veri 15-ak godina nije desilo nešto ovakvog tipa, pa nam je ovo bio lep povod da ovde počnemo s koncertom - rekao je Maksić.

- Hteli smo da napravimo seoski ugođaj, a svi artefakti su iz samog sela, od fotografija do bala sena na kojima je sedela publika, a velik broj meštana je pomogao u organizaciji - rekao je Maksić te najavio da će i druga naselja biti obuhvaćena ovom manifestacijom. Priliku su iskoristili i stariji članovi KUD-a "Ljubomir Ratić Bubo" koji su se pored svojih najmlađih članova, nakon nekoliko godina ponovo okupili u kolo i zaigrali uz podršku publike, sve uz nadu da će se folklorna druženja u selu nastaviti.

- Zbog različitih situacija, u Veri nismo bili deset godina, a pre toga smo svaku drugu godinu dolazili. SKC "Vuk Stefanović Karadžić", osnovan je 1990.  prvenstveno zato da čuva tradiciju srpskog naroda - pevanjem, sviranjem i igranjem folklora, rekao je direktor SKC-a Vladimir Rac.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više