Novosti

Politika

Ovako više ne može

Oko 40 ženskih organizacija predalo je Ministarstvu pravosuđa niz konkretnih zahtjeva, među kojima je prvi taj da se hitno osnuje radna skupina koja će raditi na donošenju zakonskih rješenja za tretman femicida

Large zene

Prosvjednic/e su zaustavili promet ispred Ministarstva (foto Privatna arhiva)

Prijedlog zakonskog tretmana femicida kao posebnog kaznenog djela već je u procesu, ako je vjerovati riječima Vedrane Šimundže Nikolić, državne tajnice pri Ministarstvu pravosuđa RH koja je danas razgovarala s prosvjednicama iz Ženske mreže Hrvatske.

Aktivistkinje su, naime, održale protestni skup ispred dotične nadležne institucije, u sklopu akcije „Sigurnost žena je odgovornost države“, te su prigodno blokirale automobilski promet u Vukovarskoj ulici u Zagrebu.

No, koordinirane demonstracije održane su u još 12 gradova Hrvatske, a sve u znaku ispraćaja nedavno ubijene Nizame Hećimović u Bosni i Hercegovini, kao i podrške ženama u toj zemlji koje traže veću djelotvornost sustava u zaštiti od nasilja.

“Nasilje nad ženama je sustavan problem, i potrebno ga je adekvatno sankcionirati. Država konačno treba tom problemu adekvatno pristupiti“, rekla je Sanja Juras, koordinatorica Ženske mreže Hrvatske, „pa donijeti zakonodavstvo koje je u skladu s Istanbulskom konvencijom i koje nije rodno neutralno.“ 

Približno 40 ženskih organizacija i inicijativa stoga je ovom prilikom predalo Ministarstvu pravosuđa više konkretnih zahtjeva, među kojima je prvi taj da se hitno osnuje radna skupina koja će raditi na donošenju zakonskih rješenja za tretman femicida.

Drugi se nadovezuje na rad takvog tijela: da se femicid definira kao zasebno kazneno djelo u Kaznenom zakonu.

Zatim bi se morao donijeti zakon koji će zahvatiti sve oblike nasilja nad ženama i staviti sankcioniranje nasilja nad ženama isključivo u kaznenu sferu.

Konačno, zatraženo je donošenje nacionalne strategije koja uključuje sve oblike nasilja nad ženama, u skladu s Istanbulskom konvencijom i predviđenim sredstvima za njezinu provedbu u državnom proračunu. 

Državna tajnica kazala je na sve to da ministarstvo sustavno radi na zakonskim izmjenama i poboljšanjima, a neke od promjena bit će navodno u javnom savjetovanju za mjesec dana.

Okupljene aktivistkinje nisu bile osobito dojmljene takvim odgovorom, pa su joj na licu mjesta uputile nekoliko podpitanja, npr. o tome zbog čega preklasificiranje nasilnog čina iz prekršajnog u kazneno djelo traje godinama. „Istanbulska konferencija je na snazi već pet godina, a naši zakoni su rodno neutralni i nisu usklađeni s njom. Nemamo strateški pristup svim oblicima nasilja nad ženama, nemamo zakon za to”, uzvratila je na koncu Sanja Juras u ime Ženske mreže.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više