Novosti

Politika

Otpor Stierovoj borbi protiv diskriminacije

Više članova skupine za izradu Nacrta Nacionalnog plana borbe protiv diskriminacije suprotstavilo se vladinom ultrakonzervativnom prijedlogu tog dokumenta, a iz SDP-a potvrđuju da će zbog svega zatražiti tematsku sjednicu saborskog Odbora za europske poslove

C7i7h3782y2hzfwcrq4k2k1d860

Davor Ivo Stier (foto Davor Višnjić/PIXSELL)

Novosti doznaju da je na današnjem sastanku radne skupine za izradu Nacrta Nacionalnog plana borbe protiv diskriminacije pružen snažan otpor Vladinom prijedlogu toga dokumenta koji je skrojen po mjeri klerikalne desnice. Kako doznajemo, više članova i članica skupine se direktno suprotstavilo ukidanju preko 30 posto mjera iz Akcijskog plana kojim se definiraju metode za provođenje Nacionalnog plana za borbu protiv diskriminacije, ali i brojnim promjenama korištene terminologije kojom je, primjerice, ‘ljudsko pravo na nediskriminaciju’ postalo tek ‘univerzalna vrijednost’.

U razgovoru s jednim od članova radne skupine otkriveno da je neslužbeni voditelj sastanka bio Daniel Glunčić iz Ministarstva vanjskih poslova koji je u jednom trenutku okupljenima dao do znanja da je za ‘pročišćavanje dokumenta’ zaslužno ministarstvo kojim upravlja Davor Ivo Stier, a u tom kontekstu je spomenuto i ime njegovog bivšeg savjetnika Ladislava Ilčića.

- Ministarstvo je inzistiralo samo na dva sastanka kako bi se Nacrt donio što prije. Međutim, dio članova radne skupine je to odbio. Inzistirali smo da u dokument uđu svi postojeći antidiskriminacijski zakoni. Dogovoreno je da ćemo se na njihovu žalost nalaziti jednom tjedno. Sada je sve otvoreno – rekao nam je član radne skupine, koji nam je potvrdio da je Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, postojeće prijedloge nazvala retrogradnima.

Kao poseban problem na sastanku je istaknuto curenje informacija o ovom dokumentu u medijima.

- Jedna članica rekla je da je riječ o informacijama od javnog interesa koje ugrožene skupine itekako imaju pravo znati – dodao je član radne skupine.

U razgovoru za ‘Novosti’ je Peđa Grbin, saborski zastupnik SDP-a, potvrdio da će povodom ovih događaja zatražiti tematsku sjednicu na saborskom Odboru za europske poslove.

- Koliko god da su borba protiv diskriminacije i zaštita ljudskih prava važni sami po sebi, postoji i dodatni element, a to onaj financijski jer o usvajanju Nacionalnog plana ovisi i mogućnost povlačenja sredstava iz europskih fondova. Smatra li Vlada da je provođenje neokonzervativne društvene politike toliko važno da je spremna ne samo narušiti ona prava do kojih im uopće nije stalo, već i riskirati financijsku štetu za Republiku Hrvatsku – pita se Grbin.

Na pitanje smatra li da će njihov zahtjev biti uvažen, Grbin je podsjetio da saborski poslovnik omogućava i manjini da saziva sjednice.

- Ukoliko predsjednik Odbora Domagoj Ivan Milošević ne prihvati sazivanje sjednice, potpisima članova Odbora ćemo zatražiti da se ona ipak sazove i da se na njoj osigura prisutstvo potpredsjednika Vlade Davora Ive Stiera kako bi nam dao potrebna objašnjena – rekao je Grbin.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više