Novosti

Kronika

Oдржaнe кoмeмoрaциje у Jaпaги и Брaнeшцимa

Вeћ трaдициoнaлнo oбиљeжaвaњe стрaдaњa нaрoдa зaпaднe Слaвoниje у рejoну Пaкрaцa и Липикa нaстaвљeнo je кoмeмoрaтивним скупoвимa у сeлимa Jaпaгa и Брaнeшци

Već tradicionalno obilježavanje stradanja naroda zapadne Slavonije u rejonu Pakraca i Lipika nastavljeno je komemorativnim skupovima u selima Japaga i Branešci.

Pomen i komemoracija održani su 11. avgusta u selu Branešci, gdje su na taj dan 1942. godine ustaše pobile 87 mještana i 120 izbjeglica s Kozare. Tom prilikom prisutni su se prisjetili boraca, koji su poginuli u NOB-u ili su ubijeni po logorima, te sedam srpskih civila ubijenih u tom selu 1991. godine.

Pomen na groblju služili su protojerej stavrofor Luka Bosanac i protođakon Milan Tomašević, dok su okupljene kod spomenika pozdravili zamjenik gradonačelnice Pakraca Nikola Ivanović, predsjednica Udruge antifašista Pakrac-Lipik Mirjana Bilopavlović,

vijećnica SDSS-a u pakračkom gradskom vijeću Mirsada Popović Damjanović, kao i predsjednica Mjesnog odbora Branešci Ana Romanić.

A 12. avgusta su u Japagi kod Lipika održani pomeni na dva bunara u koje su ustaše 1942. bacili tijela ubijenih Srba iz tog sela i izbjeglica s Kozare. Vijence su položile delegacije Požeško-slavonske županije, Grada Lipika, VSNM-a Požeško-slavonske županije, Mjesnog odbora Japaga, UABA-e Pakrac-Lipik i VSNM-a Grada Lipika na čelu sa predsjednikom Darkom Derenjom.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više