Novosti

Politika

Nužno povećati povjerenje i organiziranost

Zeleno-lijevi blok predložio hitne mjere za bolje upravljanje COVID krizom, među kojima je i zahtjev da se kontinuirano prate efekti koronavirusa na zdravstveno stanje pacijenata koji boluju od drugih bolesti

Large lijevi

(foto Klub zastupnika zeleno-lijevog bloka)

Sadašnje mjere državnih organa vezane uz epidemiju korone nisu zadovoljavajuće, ističu zastupnici Kluba zeleno-lijevog bloka Tomislav Tomašević, Sandra Benčić i Rada Borić koji su na konferenciji za medije predstavili prijedlog zaključka kojim bi Hrvatski sabor Vladu Andreja Plenkovića obavezao da u roku od 15 dana krene s provođenjem novih mjera koje bi osigurale bolje upravljanje COVID krizom.

- Rad Stožera treba uskladiti s Ustavom i ojačati povjerenje građana, postojeći plan upravljanja zdravstvenim sustavom u izvanrednoj situaciji treba se doraditi i provesti, treba osigurati predvidivost uvođenja epidemioloških mjera njihovim vezanjem uz projekcije broja hospitaliziranih, te osigurati ulaganje u bolničke kapacitete i povećanje broja ljudi na kritičnim odjelima u bolnicama. Tražimo da se kontinuirano prate efekti COVID krize na zdravstveno stanje pacijenata koji boluju od drugih bolesti, te da se ojača sustav civilne zaštite kako bi građani mogli obavljati jednostavne poslove poput kontaktiranja kontakata zaraženih, navodi se u dokumentu koji je Klub poslao u saborsku proceduru – kazao je Tomašević.

Prema njegovim riječima, brinu ga skoro svakodnevni incidenti u zdravstvenom sustavu koji pokazuju da je zdravstveni sustav nepripremljen na upravljanje krizom.

– Za to je primjer KB Dubrava koji je kao COVID bolnica trebao biti ključni centar za upravljanje krizom, a u kojem se osoblje žalilo da pacijenti ne dobivaju obroke, da nedostaje lijekova, da je očito da nema dovoljno respiratora, da je nestala struja, tako da osoblje gotovo svakodnevno prosvjeduje. Premijer Plenković je svojevremeno rekao da je Vlada pobijedila COVID u prvom poluvremenu. Međutim, nogometnim rječnikom rečeno, doista ne znam što znači voditi 1:0 u prvom poluvremenu ako ćete u na kraju izgubiti s 11:1. Što je Vlada radila cijelo ljeto ako se nije pripremala za drugi val koji su svi očekivali – pita Tomašević.

- Ključni zahtjev Zeleno-lijevog bloka je odvajanje stručnih i epidemioloških odluka od političkih odluka koje se na temelju njih donose, jer su mjere koje se donose kompromis, a često i pobjeda politike nad onim što struka predlaže, rekla je Sandra Benčić.

Političke odluke treba donositi premijer Plenković, koji se mora prestati skrivati iza ministra Vilija Beroša, ali ih treba donositi i Sabor dvotrećinskom većinom kad se radi o ograničavanju ustavnih sloboda. Trenutna situacija zahtijeva plan B, odnosno da se zdravstvenim sustavom mora početi upravljati po planu za krizne situacije, koji već postoji i koji predviđa centralizaciju upravljanja, a kojeg Vlada nije implementirala, rekla je Benčić.

Naglasila je da na centralnom nivou treba definirati koliko osoblja i gdje ima, koliki su kapaciteti i ograničenja, a da se s pozicije Ministarstva zdravstva i Vlade rade prenamjene kapaciteta na razini cijele Hrvatske. Kako bi se s tim uspjelo, predlažemo da se u Stožer integriraju predstavnici komora liječnika i medicinskih sestara koje imaju popis točnih kapaciteta u zemlji, naglasila je Benčić.

- Važno je da se u najkraćem mogućem roku popišu sve zdravstvene usluge koje se ne smiju odgađati jer se danas takve odluke donose od odjela do odjela, ali i treba raditi na predvidljivom uvođenju mjera. Mi ne možemo od premijera i drugih članova Vlade i Stožera slušati da do lockdowna neće doći jer to ne znamo, već Vlada mora reći da će određene mjere uvesti kad se ispune određeni kriteriji, te da je lockdown zadnja mjera do koje dolazi u trenutku kad nam projekcije hospitaliziranih za iduća dva tjedna prelaze kapacitete zdravstvenog sustava, posebno jedinica intenzivne njege, podvukla je Benčić u izlaganju.

Rada Borić upozorila je na nedostatak cjepiva za gripu i zapitala se može li se vjerovati premijeru da će buduće cjepivo protiv korone biti dostupno svima. - Obećava nam se nešto što je buduće i spasonosno, a nismo u stanju osigurati cjepivo za gripu, pa ni za svo medicinsko osoblje ni najugroženije skupine, upozorila je Borić.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više