Novosti

Politika

Balast i lijeva sablast

Iako su se neki poveselili raspadu zeleno-lijeve koalicije, zastupnice Katarina Peović i Sandra Benčić u različitim lijevim pozicijama unutar koalicije ne vide balast nego prednost

Large zeleno lijevi blok patrik macek

(foto Patrik Macek/PIXSELL)

Jedan od osnivača Radničke fronte, Mate Kapović, ovih je dana putem Facebooka obavijestio javnost da platforma Možemo! ne namjerava koalirati s RF-om u Rijeci na narednim lokalnim izborima, odnosno da neće podržati Katarinu Peović kao kandidatkinju za gradonačelnicu Rijeke. Prema Kapoviću, iz platforme Možemo! izjavili su da ‘žele raditi na vlastitom identitetu i profiliranju’. ‘Iako mi to osobno nije drago i ne smatram to politički pametnim jer bi ljevica trebala ići zajedno, bojim se da bi to moglo dovesti do pucanja zeleno-lijeve koalicije u cjelini’, napisao je Kapović.

- U prvim razgovorima nacionalno vodstvo platforme zaista nam je prenijelo prevladavajući stav svoje lokalne organizacije, a taj je da bi oni na izbore išli mimo nas - potvrđuje Peović za Novosti Kapovićeve navode.

Saborska zastupnica RF-a ističe kako iz izbornih rezultata proizlazi da je ona najbolji kandidat za gradonačelnicu. Na pitanje očekuje li da bi tim povodom mogla puknuti cijela koalicija, navodi kako vjeruje da će do dogovora ipak doći.

- Na prošlim smo izborima u Rijeci bili treća lista po broju glasova. Sada imamo šansu s vlasti skinuti SDP, koji Rijeku devastira desetljećima. Ukoliko ne budemo išli zajedno, SDP gotovo sigurno pobjeđuje. Ne vjerujem da me Možemo! neće podržati. Unatoč razlikama, ljevica je kroz nekoliko izbornih ciklusa pokazala jedinstvo - zaključuje Peović.

Loptu spuštaju i iz platforme Možemo!

- Razgovori među različitim strankama koalicije o načinu izlaska na lokalne izbore tek su krenuli, tako da navode pojedinaca ne možemo komentirati. Nije svih šest stranaka koalicije zainteresirano za izlazak u svim gradovima, već u onima gdje imaju izgrađene organizacije. Vjerojatno će doći do različitih kombinacija i dogovora od grada do grada, no ne vidimo zašto bi to dovelo do izlaska nekih stranaka iz koalicije na nacionalnoj razini - kaže koordinatorica platforme Sandra Benčić.

Nedavno se zastupnik ekonomskog liberalizma Viktor Vresnik u Jutarnjem listu založio za ‘čišćenje’ platforme Možemo! od ‘balasta’ RF-a, prozivajući RF za ‘besmisleni otpor kapitalizmu’, te je stranku nazvao ‘revizionističkom’, koristeći pridjev često korišten za rehabilitatore povijesnog zla. Vresnik nipošto nije usamljen u ovakvom mišljenju.

- Naša politika nikada se nije temeljila, niti će se, na PR-savjetima ili savjetima vanjskih stručnjaka ili novinara, već samo i isključivo na odluci članova platforme. Ovu koaliciju smo željeli s ciljem da okupi cijelu zeleno-lijevu scenu. U sadržajnom smislu, različite lijeve pozicije nisu balast, nego upravo suprotno, naša prednost jer omogućuju drugačije otvaranje i pozicioniranje zanemarenih političkih pitanja - komentira Benčić.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više