Novosti

Društvo

Očišćena splitska sramota

Brzom reakcijom gradskih vlasti u Splitu je oprana spomen ploča posvećena pripadnicima Prvog splitskog partizanskog odreda koju su nepoznati vandali zalili crnom bojom

Large plokite

Devastirana spomen ploča (foto Dalmatinski portal)

Nakon što je Dalmatinski portal objavio kako je netko ponovno devastirao ploču Prvom splitskom partizanskom odredu na Plokitama, iz Grada Splita hitno su reagirali i odmah u nedjelju organizirali tvrtku koja je zadužena za čišćenja, koja je ploču uspjela oprati. Ploča je posvećena pripadnicima Prvog splitskogpartizanskog odreda, uglavnom članovima RNK Split, koji su hrabro krenuli u borbu protiv fašističkog okupatora da bi nakon teške i neravnopravne borbe kraj sela Košute, nedaleko od Trilja, dio njih bio ubijen, a dio priveden u Sinj, gdje su nakon nekoliko dana i streljani.

"Poneseni snom o slobodi s ovog su mjesta 11. kolovoza 1941. krenuli u borbu partizani Prvog splitskog odreda. Rodoljubivi Split nikada ih neće zaboraviti", piše na ploči.

Inače, u petak, 26. kolovoza, organizirat će se obilježavanje 81. obljetnice streljanja boraca Prvog splitskog partizanskog odreda i prvog solinskog partizanskog odreda.

Reagirao je potpredsjednik splitskog SDP-a Goran Kotur koji kaže da je puno veći problem od neofašista koji redovito devastiraju spomen ploču, ignorantski ili u najboljem slučaju prigodničarski odnos donositelja odluka u Splitu i cijeloj Hrvatskoj po tom pitanju.

"Naime, njegovanje i afirmacija antifašističke baštine i vrijednosti u Splitu svodi se gotovo isključivo na 'čišćenje i zamjenu' jedne spomen ploče i par prigodnih postavljanja cvijeća. Grad Split je bez pardona prije tri desetljeća izbrisao imena ulica i trgova koji podsjećaju na antifašističku prošlost kakvu nema niti jedan drugi grad u Europi. Split, koji je bio najsvjetliji primjer antifašizma, postao je trajni primjer revizionizma. Veći problem od aktivnosti neofašista je odbijanje stvarnog ispravljanja povijesne nepravde prema antifašizmu zbog tobožnjeg 'ideologiziranja'. Split je grad u kojem se tu i tamo sramežljivo traži da se po žrtvama fašizma imenuje trgić ispred zgrade Županije, gdje se ponekad spomene da se dječjem vrtiću treba vratiti ime 'Palmina Piplović' i na štandarac na Pjaci napisati Dan oslobođenja Splita 26. listopada 1944. godine. Ne bi bila toliki problem reakcija antiantifašista na prijedlog za vraćanje imena Partizanske ulice, Prilaza VIII. korpusa, partizanskih divizija i bitke na Sutjesci, već stav tzv. umjerenih, onih koji 'ne ideologiziraju'. I tu ne mislim samo na političke predstavnike, nego i na brojne građane, odnosno širu društvenu zajednicu", stoji u njegovom priopćenju.

Dok god su u javnom diskursu široko prihvatljivi samo pojedini slavni primjeri antifašističke borbe kao što su Prvi sisački partizanski odred i Prvi splitski partizanski odred, a druge se uglavnom sustavno ignorira i zanemaruje, bit ćemo grad i zemlja osakaćenog identiteta koja se srami ili prešućuje ono čime bismo se svi zajedno, s više nego dobrim razlogom, trebali ponositi, piše Kotur.

Zbog devastiranja spomen ploče Prvom splitskom partizanskom odredu reagirali su iz koalicije SDP – Možemo! - NL - HSU formirane na Plokitama za predstojeće kotarske izbore, koje potpisuje Denis Pejković.

"Vandalski čin bojanja crnim lak sprejom spomen ploče Prvom splitskom partizanskom odredu najoštrije osuđujemo. To je nedjelo bolesnog i poremećenog uma, a nažalost ne događa se prvi put uoči obljetnice strijeljanja pripadnika spomenutog odreda. Ovaj put spomen ploča srećom nije oštećena i brzom reakcijom Grada je očišćena. Onaj tko na bilo koji način oštećuje ili oskrvrnjuje antifašističke spomenike krši i ne poštuje Ustav. Ovaj čin nas je još više učvrstio u nakani realizacije ideje da upravo 11. kolovoza, kada je formiran Prvi splitski partizanski odred, postane novi Dan kotara Plokite, koji će se za razliku od sadašnjeg i obilježavati. Ako za dva tjedna dobijemo povjerenje građanki i građana Plokita na predstojećim kotarskim izborima, to će biti jedna od prvih stvari koje ćemo izglasati na Kotarskom vijeću. Pozivamo Grad i službe da se ovaj spomenik bolje osigura od ovakvih divljačkih i neciviliziranih činova u vidu postavljanja rasvjete i kamera kod spomenika, kao i postavljanja neke vrste zaštite na samoj spomen ploči. Iskreno se nadamo da se ovakva divljaštva neće ponavljati u budućnosti", stoji u priopćenju koje u odsutnosti nositelja liste Tome Matičevića potpisuje drugoplasirani na listi Denis Pejković.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više