Novosti

Društvo

Obećana odšteta

Zbog intenzivnih radova, prometovanja kamiona koji su uništili lokalne ceste i posebno miniranja samog terena, mještanima Biljana Donjih u Zadarskoj županiji popucali su mahom plafoni, pa se na njih usput nahvatala vlaga i eto potom štete i za parkete

Large intrigator  dragan

(foto Sandro Lendler)

Kada smo nedavno posjetili lokaciju izgradnje Centra za gospodarenje otpadom (CGO) u Biljanama Donjim u Zadarskoj županiji, tragom informacije da u rujnu starta njegov probni rad, zatekao nas je na licu mjesta nadrealni prozor tisuća kubika kamenja i šljunka, odlomljenih i razasutih u hrpama po nekoliko metara visokih i na desetke metara dugačkih, a sve to nekih pedesetak metara od prvih kuća.

Zbog intenzivnih radova koji traju barem zadnje dvije godine, prometovanja kamiona koji su uništili lokalne ceste i posebno miniranja samog terena, mještanima sela, među kojima su i rijetki povratnici, popucali su mahom plafoni, pa se na njih usput nahvatala vlaga i eto potom štete i za parkete.

U takvom odnosu snaga, između Davida i Golijata, od investitora CGO-a, tvrtke Eko d.o.o. za gospodarenje otpadom Zadarske županije, zatražili smo informaciju namjerava li njeno vodstvo sagledati potencijalnu štetu učinjenu mještanima i kani li je sanirati.

"Glede eventualnih oštećenja kuća u blizini gradilišta, a koji bi nastali kao rezultat radova na izgradnji Centra, u svakodnevnoj smo komunikaciji s vlasnicima nekretnina u blizini gradilišta te smo o trošku tvrtke angažirali vještaka građevinske struke koji je izašao na teren i procijenio štetu, te će na temelju toga tvrtka Eko d.o.o. za gospodarenje otpadom Zadarske županije kao investitor pronaći način da se ljudima nadoknadi šteta", odgovor nam je u ime investitora odaslala Mirta Matić, stručna suradnica za odnose s javnošću, edukaciju i arhiv.

Također, zanimalo nas je jesu li prilikom izgradnje CGO-a poštivani propisi o granici zahvata do prvih kuća. Investitor izrijekom ne navodi kolika ta udaljenost mora biti, već samo tvrdi da je poštovana procedura i da je projekt pod stalnim monitoringom nadležnih ministarstava, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Europske komisije.

Niječu i da će opasan otpad biti obrađivan u Centru, čiji će probni rad trajati šest mjeseci, već će se "frakcije opasnog otpada iz domaćinstva poput lakova, boja, lijekova i ostalog, prikupljati unutar reciklažnog dvorišta i predavati ovlaštenim tvrtkama".

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više