Novosti

Kronika

O мoрaвaчкoj нoшњи

Прeдaвaњe o нaрoднoj нoшњи Србa Гoрскoг кoтaрa, пoд нaзивoм "Moрaвaчкa нaрoднa нoшњa", у Зaвичajнoм музejу у Дoкмaнoвићимa oдржao je Нoвицa Вучинић, прeдсjeдник пoдoдбoрa "Прoсвjeтe" у Moрaвицaмa

U Zavičajnom muzeju u Dokmanovićima, 26. marta je održano predavanje o narodnoj nošnji Srba Gorskog kotara pod nazivom "Moravačka narodna nošnja". Predavanje je pripremio i održao predsjednik pododbora "Prosvjete" u Moravicama Novica Vučinić.

Prisutni su na predavanju mogli doznati da su se za izradu narodne i svečane i radne odjeće koristili domaće platno, domaće sukno te krzno domaćih životinja. Domaće platno se nekad dobivalo od konoplje i lana, a domaće sukno od ovčje vune. Žensku nošnju karakterizira mnoštvo vezova na bijelim platnenim dijelovima kod košulja širokih rukava, suknje – skuti te marama. Muškarci su nosili uobičajena kupovna odijela. Žene su na nogama nosile opanke, a muškarci kožne, crne, visoke čizme.

Tom prilikom mogla se mogla pogledati ženska narodna nošnja stara preko sto godina koja je pripadala Mileni Milinković rođenoj Petrović, a koju je ona poklonila Udruzi žena Moravice. Nakon predavanja članice te udruge odigrale su Podravski drmež i Banijsko kolo. Predavanje je organizirano u sklopu projekta "Tradicija i običaji Srba Gorskog Kotara" koje financijski podržava Srpsko narodno vijeće.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više