Novosti

Društvo

O Čuliću govore Pupovac, Sabalić, Hedl i Pecnik

Iza sebe je ostavio golem opus koji treba sačuvati i prezentirati javnosti, pogotovo mladim naraštajima, zbog izuzetnosti njegovog novinarstva kad je u pitanju kako objektivnost odnosa prema činjenicama, tako i kritičnost, kazao je Milorad Pupovac

Large izjave 4

(foto Nino Šolić)

Od petka do ponedjeljka objavljivat ćemo izjave nekadašnjih urednika, novinarki i novinara s kojima je Marinko Čulić dijelio redakcije, borce za ljudska prava, kao i one političara i odvjetnika. Komemoracija za Marinka Čulića održat će se u ponedjeljak, u 18 sati, u Novinarskom domu u Zagrebu.

 

Milorad Pupovac: Ostavio je golem opus

Marinko Čulić je jedan od najistaknutijih novinara i kolumnista sa prostora bivše Jugoslavije, sa hrvatsko-srpskog govornog područja. Četrnaest godina je bio kolumnist tjednika Novosti i za svoje izvrsno novinarstvo, za poruke koje je u svojim tekstovima slao, dobio je nagradu SNV-a za unapređenje hrvatsko-srpskih odnosa. Jedan je od najhrabrijih. Bio je izvrstan komentator političkih i društvenih događaja. Iza sebe je ostavio golem opus koji treba sačuvati i prezentirati javnosti, pogotovo mladim naraštajima, zbog izuzetnosti njegovog novinarstva kad je u pitanju kako objektivnost odnosa prema činjenicama, tako i kritičnost prema političkim ili društvenim radnjama javnih ličnosti ili pak društvenih, državnih institucija i političkih pokreta. Naročito je bio oštar, ali ne i ostrašćen, već objektivan kritičar ovdašnjih nacionalizama, klerikalizama i postfašizama. Marinka poznajem od kraja osamdesetih godina. Kao čovjek je bio izniman i dosljedan u svojoj profesionalnoj etici u kojoj nije bilo razlike između njegovog privatnog i profesionalnog, etičkog držanja

 

Ines Sabalić: Uvijek na strani slabijih

Marinko je imao unutrašnji kompas za pravdu i usmjeravao je svoj život prema tom smjeru. Kako mu je to bilo prirodno, nije se mučio s izborom. Također, oduvijek je bio na strani slabijih, od najbanalnijih socijalnih situacija do velikih tema. Bio je i vrlo topao, dobar čovjek i odličan novinar. Nismo se vidjeli dugo godina, ali utješno je bilo znati da je tu negdje i da piše. Duboka sućut Nevenki i obitelji.

 

 

Drago Hedl: Kolumnistički genij

S Marinkom me vežu mnoge godine rada u Feralu, godine druženja i prijateljstva, zajedničkih muka koje smo, zbog rigidnog režima Franje Tuđmana, prolazili zajedno s urednicima i novinarima splitskog tjednika. Malo je reći da je bio sjajan kolumnist, pronicljiv analitičar, bespoštedni kritičar, briljantan um i besprijekorni stilist. Marinko je bio kolumnistički genij, sam vrh. Njegove kolumne, od onih u Danasu preko Feralovih do onih ispisanih u Novostima, udžbenik su najboljeg novinarstva, nenadmašan, kakav prije njega nitko nije napisao.

 

 

Jaroslav Pecnik: Nikome nije podilazio

Marinka sam upoznao na sahrani don Luke Vincetića. Kad bismo se sretali, vodili bismo duge razgovore. Bio je tolerantan, širokih shvaćanja, odličan poznavatelj političkih prilika na Balkanu. Imao je svoj idejni background, precizno izražene misli, jasne stavove koje nije bio spreman bagatelizirati, staviti na kušnju na bilo koji način. Nikome nije podilazio. Marinko je jedno od najvećih imena novodobnog hrvatskog novinarstva, spada u kategoriju javnih osoba koje su obilježile našu medijsku epohu. Iza sebe je ostavio vrlo bogate tekstove koje bi trebalo skupiti i objaviti u zborniku koji bi predstavljao pregled naše novodobne povijesti, naših gluposti, ludosti, sramota, svega onoga što nas je obilježilo.

 

Prvi dio izjava o Marinku Čuliću pročitajte na ovom linku.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više