Novosti

Kronika

Nužnost sjećanja

Moravičani su se prisjetili predaka likvidiranih bez razloga od ustaških vlasti u Jadovnom

Large parastos moravice sleva stojanovic maricic vukelic

Stojanović, Maričić i Vukelić u Moravicama

U crkvi Sv. Velikomučenika Georgija u Moravicama, u nedjelju je održan parastos za mještane koje su 1941. ustaše odveli u Jadovno odakle se nitko nije vratio. Parastosu su, osim dvadesetak meštana, prisustvovali Nenad Maričić, konzul iz Generalnog konzulata Srbije u Rijeci, Đorđe Busić, zamjenik gradonačelnika Vrbovskog, Milan Vukelić, predsjednik gradskog VSNM-a i Novica Vučinić, predsjednik pododbora "Prosvjete" u Moravicama, koji je ujedno voditelj crkvenog hora Vladika Danilo Jakšić. Parastos je predvodio paroh moravički, protojerej stavrofor Jelenko Stojanović.

- Trudimo se da održavamo kulturu sjećanja, pa se nekoliko puta na godinu prisjećamo naših predaka odvedenih bez ikakvoga razloga od ustaških vlasti. Nikada se nisu vratili kući već su ubijeni u Jadovnom i drugim stratištima ustaškog režima u vrijeme Drugog svjetskog rata. Zbog toga mi je iznimno drago da je danas sa nama bio konzul Maričić i svojim prisustvom na svetoj liturgiji i parastosu odao im počast zajedno sa okupljenim mještanima - rekao nam je Milan Vukelić, ističući da je konzul imao priliku da se bolje upozna sa novooslikanim hramom, kao i da posjeti parohijski dom iz sazna na koji način funkcionira parohija.

- Moram istaknuti da nam je vrlo važna suradnja s Generalnim konzulatom u Rijeci. Tu suradnju bih ocijenio izvrsnom i produktivnom jer osim redovitih posjeta aktivnostima i manifestacijama koje organiziramo tokom godine, konzulat pomaže i praktično pa je nekoliko naših organizacija uspješno izvršilo prijave na razne konkurse u Republici Srbiji. Naši građani imaju zaista kvalitetnu i profesionalnu podršku osoblja konzulata - naglasio je Vukelić.

Dogradonačelnik Busić također ističe nužnost održavanja sjećanja na sve žrtve koje su Moravičani i stanovnici drugih mjesta podnijeli u Drugom svjetskom ratu, bilo da su pale kao žrtve okupatora i ustaše, da su odvedene u logore ili likvidirane u mjestima stanovanja.

- Postoji spomen-ploča na kojoj su imena 217 odvedenih ljudi. Zato srpska zajednica njeguje uspomene za žrtve komemoracijama i održavanjem spomen obilježja - kaže Busić.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više