Novosti

Kultura

Novosti & Labrović – izložba povodom 20 godina izlaženja tjednika Novosti

Izložba ‘Novosti 20/20’ donosi 20 foto-priča o životu Srba u Hrvatskoj koje su proteklih godina ispisali novinari Novosti. Na dan otvaranja, u petak 11. listopada, pred zagrebačkim HNK održat će se nagradni kviz Siniše Labrovića

2zvzer3byibm3l7d820kij9u5n6

Redakcija Samostalnog srpskog tjednika Novosti obilježava 20 godina kontinuiranog izlaženja lista izložbom ‘Novosti 20/20’ koja će biti otvorena u petak 11. listopada u 19 sati u velikoj dvorani Pogona Jedinstvo u Zagrebu. Izložba donosi 20 foto-priča o životu Srba u Hrvatskoj koje su proteklih godina ispisali novinari Novosti zalazeći među povratnike iz zabačenih sela gdje mnogi i danas žive bez struje, obilazeći samačka staračka kućanstva, obitelji i samohrane roditelje koji se bore za budućnost svoje djece, razgovarajući s aktivistkinjama koje donose snagu zajednici, ljudima koji čuvaju kulturnu i obnavljaju antifašističku baštinu, uspješnim privrednicima, nadarenim učenicima, sportašima čije utakmice spajaju Srbe i Hrvate. ‘Priče iz Novosti’, odabrane prema konceptu dizajnera Nikole Križanca, predstavljene su kroz fotografije Davora Konjikušića i legende priređene na osnovu novinarskih tekstova Pauline Arbutine, Dragane Bošnjak, Milana Cimeše, Dragana Grozdanića, Nenada Jovanovića, Vladimira Jurišića, Davora Konjikušića, Saše Kosanovića, Anje Kožul i Vaske Radulović.

Na izložbi gostuje samostalni hrvatski umjetnik Siniša Labrović s instalacijom ‘Čisto’, a na dan otvaranja izložbe, u petak 11. listopada u 12 sati, Labrović će ispred Hrvatskog narodnog kazališta na Trgu Republike Hrvatske održati i kviz ‘Pronađi Srpkinju!’. Kako kaže autor, kviz propituje jednu od najpoznatijih srpskih vještina – sposobnost mimikrije. Stavite li Srpkinju uz Hrvaticu, ili čak Hrvata, teško ćete pronaći distinktivna obilježja koja dijele njenu srpskost od tuđeg hrvatstva. Neiskusno ili nezainteresirano oko reklo bi ‘sve je to meni isto’. Zato ćemo provjeriti imaju li Hrvati i Hrvatice još uvijek instinkt i znanje da uoče te sitne, ali presudne razlike. Kviz je, naravno, nagradni.

U 1034. broju, koji također izlazi u petak 11. listopada, Novosti donose dodatak o izložbi za koji je uvodni tekst napisala suradnica redakcije, povjesničarka umjetnosti Nada Beroš.

Izložba ‘Novosti 20/20’ u zagrebačkom Pogonu Jedinstvo, Trnjanska struga 34, moći će se posjetiti do 20. listopada, svakog dana od 16 do 20 sati.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više