Novosti

Politika

Nižu se osude četničkog okupljanja u Višegradu

Slavljenje ratnog zločinca Draže Mihailovića osudili su i iz HDZ-a BiH, i to nakon što su njihovi članovi odbili da se ta tema nađe na dnevnom redu sjednice Doma parlamentarne skupštine BiH

W12e38nyce6b64jvy7d4gobm489

Četnički dernek u Višegradu (foto Armin Durgut/PIXSELL)

Nakon što se u Višegradu prošle nedjelje okupilo više stotina pripadnika četničkog pokreta iz BiH i Srbije kako bi tamo odali počast ratnom zločincu Draži Mihailoviću, stigle su osude iz cijele regije. Podsjetimo, nekoliko stotina pripadnika Ravnogorskog četničkog pokreta došlo je u Višegrad, gdje su se odjeveni u ratne odore postrojili na tamošnjem središnjem trgu te uz pjesme, u kojima su prijetili klanjem i progonima, slavili četničkog vođu Dražu Mihailovića.

Slavljenje četničkog vođe te zazivanje pokolja nad Hrvatima i Bošnjacima odmah su osudili predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, ministar sigurnosti Dragan Mektić, ambasade Velike Britanije i SAD-a u BiH te delegacija Europske unije u Sarajevu.

‘To predstavlja eklatantan vid zakonski kažnjivog širenja nacionalne i vjerske mržnje i netrpeljivosti, kao i namjernog i planskog zastrašivanja povratnika, posebno Bošnjaka, kojima se ponovo prijeti na najbrutalniji način. Riječ je o još jednom pokušaju krivotvorenja povijesnih činjenica i glorifikaciji ratnih zločinaca iz Drugog svjetskog rata kao i iz razdoblja agresije na BiH koja je upravo u Višegradu ali i u brojnim drugim mjestima obilježena brutalnim ubojstvima, mučenjima, silovanjima’, napisao je Zvizdić u priopćenju medijima.

‘Javno pozivam Tužiteljstvo BiH i policijske agencije da reagiraju i da to uvijek čine kada netko poziva na nasilje’, dodao je Mektić.

Šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark je okupljanje u Višegradu nazvao činom mržnje i pozivanja na nasilje, što je nespojivo s vrijednostima europskih demokracija.

Reagirali su na kraju i iz HDZ-a BiH, čiji su članovi prvo odbili da se ta tema nađe na dnevnom redu sjednice Doma parlamentarne skupštine BiH koja je održana u srijedu. ‘Hrvatski izaslanici kao i Hrvatska demokratska zajednica BiH su protiv svih ekstremnih ideologija, kao i svakog oblika mržnje i nasilja’, poručili su iz HDZ-a BiH te objasnili da su njihovi izaslanici odbili uvrstiti u dnevni red sjednice Doma parlamenta zbivanja u Višegradu samo zbog toga što za tu točku nisu bile ispunjene proceduralne pretpostavke.

Simpatizeri i sljedbenici četničke ideologije već se godinama okupljaju u Višegradu jer je u okolici tog grada 1946. godine bio zarobljen Mihailović i to u akciji jugoslavenske službe državne sigurnosti. Mihailović je te godine osuđen na smrtnu kaznu zbog suradnje s nacistima i ratnih zločina koje su počinili četnici pod njegovim zapovjedništvom. No Viši sud u Beogradu je 2015. godine proglasio ništavnim suđenje te mu je posmrtno vratio građanska prava. Prema procjenama demografa Vladimira Žerjavića, u zločinima koje su počinile Mihailovićeve postrojbe ubijeno je najmanje 15.000 Hrvata i 29.000 muslimana.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više