Novosti

Politika

Fašistička braća – zauvek!

Radikalni desničari iz Srbske akcije gaje veze s profašističkim "Ruskim imperijalnim pokretom". To bi moglo biti veoma opasno, upozorava novinar Michael Colborne

Large internacionala  ko%c5%beul

Ruske i četničke zastave – skup podrške Rusiji u Beogradu u organizaciji Narodne patrole i Obraza (foto Miloš Tešić/ATAImages/PIXSELL)

I pre eskalacije rata u Ukrajini pričalo se o vezama srpskih i ruskih desničara, ili, preciznije –profašističkih organizacija. Tek od marta ove godine te veze dobijaju konkretnije obrise i izlaze iz ormana te se konkretizuju kako na terenu, tako i u javnosti. Više nema skrivanja. Naprotiv. Srpske profašističke organizacije otvoreno se hvale vezama koje su ostvarile. U tekstu objavljenom na portalu Radija Slobodna Evropa, koji govori o vezama srpskih i ruskih desničara, ističe se da je češko predsedništvo Evropske unije "nedavno izradilo dokument u kojem se predlaže rasprava o efikasnosti zabrana kojima bi u državama zapadnog Balkana trebalo izložiti desne ekstremiste. U dokumentu se naročito ističu veze desničara sa Rusijom." Na tom tragu su i Večernje novosti, koje otvoreno propagiraju veze sa Rusijom, ali koje kažu i da "Radna grupa Saveta EU-a za borbu protiv terorizma planira i predlog zabrana koje bi mogle da budu nametnute određenim organizacijama i ljudima iz zemalja našeg regiona". Navode da je reč o "navijačkim grupama, radikalnim pristalicama panslavenskih, nacionalističkih i radikalnih pokreta koji imaju jaku averziju prema NATO-u i EU-u, a simpatije prema Rusiji".

Michael Colborne, novinar portala Bellingcat koji se bavi desničarskim pokretima u istočnoj Evropi, kaže da se veze između srpskih i ruskih desničara otkako je eskalirao sukob u Ukrajini više ne taje.

- Nemaju ni interesa više da ih taje. Organizacija "Srbska akcija" je bila u Sankt Petersburgu gde su se družili sa organizacijom "Ruski imperijalni pokret" (RIM), Damjan Knežević (samozvani vođa "Narodnih patrola" koje na ulicama maltretiraju migrante i ometaju novinare, op. a.) je "visio" po Moskvi... To sve sugerira da su se veze produbile i ojačale - napominje Colborne za Novosti.

Upravo te dve organizacije navodi kao potencijalno najopasnije. RIM je ultranacionalistički i rasistički pokret koji se zalaže za ponovnu uspostavu Ruskog carstva te slijedi tradicije antisemitskih protofašističkih "Crnih stotina" s početka 20. veka. Washington je, inače, RIM proglasio i terorističkom organizacijom. Srbska akcija otvoreno se hvali posetom RIM-u i to njihovom militantnom krilu, zvanom "Imperijalni legion", koje učestvuje u ratu u Ukrajini. Na svojoj internet stranici imaju i pozdravni govor Denisa Garijeva, "komadanta" Imperijalnog legiona.

"Mi doživljavamo ovaj rat kao religiozni rat, rat za pravoslavno hrišćanstvo. Zato što oni koji su zauzeli vlast na delu Rusije koji se naziva Ukrajina, uništavaju Rusku pravoslavnu Crkvu, nameću unijatstvo, satanizam... Zato je sad ovo borba za ruski narod, za Rusku pravoslavnu Crkvu. Zbog toga je važno da se Rusi objedine i da stanu u odbranu pravoslavlja, i zato nam je veoma važna podrška od vas – naše pravoslavne braće. Bitno nam je vaše razumevanje naše borbe. Razumevanje da se mi ne borimo protiv nekakvog fašizma, već protiv separatizma. Zato još jednom, mnogo vam hvala za vašu pomoć, vašu podršku!" - kaže u tom govoru Garijev, uz pozdrav na kraju: "Rusi i Srbi – braća zauvek!"

Colborne ukazuje da bi produbljivanje veza Srbske akcije sa RIM-om – a posebno ako pripadnici Srbske akcije budu uključeni u paramilitarne i vojničke treninge – moglo biti veoma opasno. Podseća na skandinavski neonacistički "Nordijski pokret otpora" čiji članovi su prošli slične obuke u Rusiji, a kasnije su osuđivani za bombaške napade u Göteborgu. Sličnost ruskih i srpskih desničara ogleda se i kroz odnos vlasti prema njima, odnosno njihovom povezanošću sa vlašću.

- Koliko krajnje desničarskih organizacija u Srbiji je eksplicitno protiv države i predsednika Aleksandra Vučića? Vrlo malo, a i to malo koje s vremena na vreme kritikuje vlast u svojoj retorici, u najvećoj meri prati stope države i zastupa istu agendu - objašnjava Colborne.

Dodaje da je isto tako i u Putinovoj Rusiji "gde Kremlj iskorištava i radi sa krajnje desničarskim grupama i liderima" koje onda progoni kad postanu prejaki i preopasni. Novinar ističe da sve veće organizovane krajnje desničarske grupe u Rusiji imaju neke odnose ili razumevanje od strane Kremlja. Istovremeno, u Srbiji odavno postoje optužbe i tvrdnje da su krajnje desničarski akteri bliski vlastima. Primerice, poznata je veza lidera pokreta Levijatan Pavla Bihalija i Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, ali priroda tih odnosa je uvek mutna, teško ih je precizirati. Ipak, jasno je da te veze postoje - napominje naš sagovornik.

Ono što je prvobitno EU zamerila vlastima u Srbiji su proruski protesti, a među organizatorima su se navodili i pripadnici Narodne patrole, koji su kao i ostali poznati i po svojim antimigrantskim i anti-LGBT stavovima, a prisutni su bili i u odbrani "murala" sa likom ratnog zločinca – Ratka Mladića.

- Te grupe bi volele da dobiju pozitivnu pažnju za svoje akcije od državnih ili medija povezanih sa državom, kako bi mogli da šire pokret i uticaj - ističe Colborne.

On se boji da bi ti protesti mogli eskalirati, kao i da će te desničarske grupe dodatno osnažiti, a kaže i da će Rusija naći interes da resursima i finansijski pomogne te proteste. Ono što vidi kao zamku jesu te kritike iz EU-a jer smatra da bi Aleksandar Vučić to mogao da zloupotrebi kako bi dodatno ukazao na viktimizaciju Srbije. U takvoj situaciji Colborne izražava zabrinutost pre svega za antiratne aktiviste i aktivistkinje, poput Žena u crnom zbog eventualne eskalacije napada na njih.

- Znamo da će ti napadi proći nekažnjeno i to nije nešto zbog čega bi Vučić i država bili baš nesrećni - zaključuje on.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više