Novosti

Intervju

Nikola Puharić: Provala mržnje

Programski direktor Inicijative mladih za ljudska prava: Prijava protiv Ante Čarapovića podnesena je temeljem izjava koje Srbe u Hrvatskoj prikazuju na iznimno neistinit način, čime može doći do povećanja napada i diskriminacije prema manjinama

91kcekryvihnyumbhy2l71ovsxn

Nikola Puharić (foto Žarko Bašić/PIXSELL)

Zašto je Inicijativa mladih za ljudska prava Državnom odvjetništvu podnijela kaznenu prijavu protiv Ante Čarapovića iz HVIDR-e Maksimir?

Prijava za kazneno djelo javnog poticanja na nasilje i mržnju podnesena je temeljem izjava koje Srbe u Hrvatskoj prikazuju na iznimno neistinit način, čime može doći do povećanja napada i diskriminacije prema nacionalnim manjinama. Javni izrazi netrpeljivosti mogu dovesti do ugrožavanja prava pojedinaca koji pripadaju skupinama prema kojima je iskazana netrpeljivost. Čarapović je izjavio: ‘Na kaznene prijave odlučili smo se kako bismo poslali poruku Miloradu Pupovcu kako je danas biti Srbin u Hrvatskoj. Ubijate, masakrirate, palite i izvršavate agresiju na državu, a danas uživate sve blagodati te države kao vijećnici i zastupnici na teret hrvatskih poreznih obveznika. Smatramo kako tome mora doći kraj, na DORH-u je da odradi svoj dio posla.’

Koliko ovakav govor ugrožava sigurnost građana pripadnika nacionalnih manjina?

Vjerujem da je Čarapović svjestan našeg pravnog sustava i individualizacije krivnje jer je za njeno dokazivanje upravo podnio kaznene prijave za ratne zločine protiv jednog bivšeg časnika Srpske vojske Krajine i člana SDSS-a. Inicijativa mladih za ljudska prava se zalaže za procesuiranje svih ratnih zločina, no važno je da podnositelji ostanu u okvirima zakona, ne izražavaju mržnju i ne traže kolektivnu krivnju za počinjene zločine. Ovako je svaljena krivnja na kompletnu etničku ili nacionalnu skupinu, što je pogrešno, samo produbljuje mržnju i ne koristi ničemu osim manipuliranju.

Hoće li vaša prijava doprinijeti prevenciji mržnje u javnom prostoru?

Institucije poput Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade potiču nas putem raznih informativnih kampanja da prijavljujemo svaki govor mržnje. U isto vrijeme, Vlada odbija istupiti u javnosti protiv diskriminatornog govora prema manjinskim i ugroženim skupinama u društvu. To je njihova dužnost, no u ovom slučaju nisu je, nažalost, ispunili jer nitko iz državnog vrha nije reagirao. Vjerujemo da će ova prijava doživjeti sudski epilog, što bi doprinijelo suzbijanju diskriminacije, punom poštivanju zakona i izgradnji tolerantnijeg društva u kojem se poštuju ljudska prava.

Intervju

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više