Novosti

Društvo

Ni jedna žrtva više, ni jedna žena manje!

Širenjem crne zastave s porukom protiv nasilja nad ženama, iz udruge Domine danas su se simbolički oprostile od sugrađanke iz Splita koju je brutalno ubio bivši partner, zatraživši strogo kažnjavanje femicida

Large rsz domine facebook

(foto Udruga Domine, Facebook)

"Ubijena je još jedna majka, kći, sestra, radnica, žena! Tim strašnim činom razljutio je i razbjesnio sve nas, ali nas nažalost nije iznenadio. Društvo još jednom nije na vrijeme prepoznalo i zaustavilo muško nasilje i mržnju protiv žena!", poručile su iz udruge Domine nakon današnje simboličke akcije širenja crne zastave s porukom protiv nasilja nad ženama.

Zastava je raširena ispred zgrade Banovine u Splitu, u kojoj je smještena gradska uprava, u spomen na sugrađanku Vesnu koju je prije nekoliko dana na radnom mjestu ubio njen bivši partner.

Iz udruge Domine podsjetile su kako godinama upozoravaju na sve probleme u sustavu i na važnost prevencije i zaštite od rodno uvjetovanog nasilja.

"Tražimo da se femicid prepozna kao zasebno kazneno djelo i da se strogo kažnjava. Tražimo da se Konvencija Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i u obitelji dosljedno provodi. Pozdravljamo najavu gradonačelnika da će osnovati radnu skupinu koja će raditi na otvaranju kriznog centra za preživjele silovanje i druge oblike nasilja. Ali tražimo konkretne odgovore kroz osmišljene politike i osigurani novac za provedbu. Ne simbolično, već prema stvarnim potrebama", istaknule su aktivistkinje.

Još jednom su izrazile sućut Vesninoj obitelji i podršku njenim kolegicama i kolegama u trgovini, ali i svima koji su se zatekli na mjestu zločina.

"Crna zastava koju smo danas razvili izraz je tuge i žalosti. Ljubičasta je boja ženskog otpora. Ne želimo u našem gradu pretučene, silovane i ubijene žene. Želimo siguran dom, sigurno radno mjesto, sigurne ulice za sve nas. Danas smo bile ondje za sve ubijene Vesne i zahtijevamo, nikad više. Dosta je!", poručile su za kraj iz udruge Domine.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više