Novosti

Društvo

Сaрaдњa oкo грaницe

Уручeни су угoвoри o финaнцирaњу прojeкaтa у склoпу Прoгрaмa прeкoгрaничнe сурaдњe измeђу Хрвaтскe и Србиje зa 2024. Прojeктимa je пojeдинaчнo дoдиjeљeнo oд 11.500 дo 135.000 eурa

Large informator  saradnja   %c4%87irilica

Potpisnici svih ugovora u programu prekogranične suradnje

U Velikoj vijećnici Osječko-baranjske županije (OBŽ) uručeni su nedavno ugovori o financiranju projekata u sklopu Programa prekogranične suradnje između Hrvatske i Srbije za 2024. godinu. Cilj Programa je jačanje suradnje između susjednih zemalja kroz privrednu, socijalnu i demografsku revitalizaciju pograničnog područja te pružanje potpore Hrvatima u Srbiji.

Projektima je pojedinačno dodijeljeno od 11.500 do 135.000 eura, a njihova ukupna vrijednost je skoro 1.500.000 eura. Program je pokrenut na inicijativu OBŽ, a od 2022. povodi ga hrvatsko Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

- U ovim projektima s hrvatske strane većinom sudjeluju jedinice lokalne samouprave, udruge i poduzeća, projekti se odnose na sakralne objekte i kulturnu baštinu, no najvažniji su suradnja, kontakti i susreti naših ljudi jer svaki kontakt i susret donosi nove ideje, emocije, projekte i nove kontakte – izjavio je na svečanosti, između ostaloga, obnašatelj dužnosti župana OBŽ Mato Lukić.

- Zahvaljujući Vladi RH prije osam godina pokrenuli smo niz projekata i danas u Republiku Srbiju dolazi više od milijun eura za hrvatsku zajednicu. Sve to podrazumijeva kapitalne projekte poput izgradnje Hrvatskog doma u Subotici, kadrovsko snaženje zajednice, nove projekte kao što su izgradnja vrtića u mjestima gdje žive Hrvati. To podrazumijeva i programe kao što je ovaj Ministarstva regionalnog razvoja i europskih fondova, a tko dođe na teren može vidjeti što je urađeno. Korisnici više od 50 posto sredstava su župe, nešto manje su udruge, a da još postoji velika potreba u području gospodarstva, poljoprivrede, djece, školstva, obrazovanja i kulture govori podatak da je za ovaj program, u kome su odobrena 32 projekta, predano 117 projekata – rekla je predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji Jasna Vojnić.

Od 32 uručena ugovora, na korisnike s područja OBŽ odnosi se 12 projekta, od toga su dva iz Baranje, a za jedan je sama OBŽ nositeljica: Turistička zajednica Općine Draž i Hrvatsko kulturno-prosvjetno društvo "Matija Gubec" Tavankut za projekt "KROz Baranju i Bačku 2" dobili su 43.000 eura, Općina Kneževi Vinogradi i Rimokatolička župa Marija Majka Crkve – Subotica provode projekt "Jačanje administrativnih i predškolskih kapaciteta u prekograničnom području" vrijedan 25.000 eura, dok će OBŽ i somborski HKUD "Vladimir Nazor" realizirati projekt nazvan "Susreti podunavskih Hrvata".

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više