Novosti

Politika

Netrpeljivost i vandalizam

Za nasilno skidanje ploče Vijeća srpske nacionalne manjine u Varaždinu alkoholizirani T.P. (43) osuđen je uvjetnom kaznom zatvora od šest mjeseci, pod uslovom da u roku od jedne godine ne počini novo krivično djelo

Large ploca

Ploča je razbijena pred parlamentarne izbore ove godine

Po odluci suca Dejana Repića i nepravosnažnoj presudi Općinskog suda u Varaždinu, T. P. (1977.) kriv je što je 5. jula 2020. oko 14 sati u Varaždinu, pod utjecajem alkohola i zbog netrpeljivosti prema osobama srpske nacionalnosti, u cilju da nanese štetu, sa zida prostorija varaždinskog Vijeća srpske nacionalne manjine upotrebom fizičke sile i snage nasilno skinuo dvojezičnu ploču sa natpisom "Republika Hrvatska, Vijeće srpske nacionalne manjine u gradu Varaždinu", zbog čega je postala neprikladna za ponovno postavljanje te se sa istom udaljio, čime je "Vijeću srpske nacionalne manjine u gradu Varaždinu nanio štetu od 592,50 kuna", dakle iz niskih pobuda je počinio krivično djelo protiv imovine.

Počinitelj je osuđen uvjetnom kaznom zatvora od šest mjeseci, pod uslovom da u roku od jedne godine ne počini novo krivično djelo. Naređeno mu je također da popravi štetu u roku od četiri mjeseca od pravosnažnosti ove presude. Ukoliko to ne učini, uslovna kazna može biti opozvana i preinačena u onu zatvorsku od šest mjeseci. Presuda je donesena još 6. oktobra, ali je tek ovih dana uručena varaždinskom Vijeću. Sreća za Vijeće je i to šta su na zgradi kamere za videonadzor, pa je počinilac vrlo brzo identificiran.

- Petog jula, četvrti put unazad nekoliko godina, uništena je dvojezična ploča na ulazu u naše manjinsko Vijeće u centru grada. To su, mislim, ipak bili izolirani ekscesi, jer mi nemamo problema sa većinskim stanovništvom u Varaždinu. Dapače, imamo vrlo dobre odnose sa gradonačelnikom Ivanom Čehokom. No nisam zadovoljan ovom presudom jer je ona, kao i prethodne, vrlo blaga. Umjesto uslovnih trebale bi se donositi bezuslovne kazne pa bi se na taj način rušiocima dvojezičnih ploča poslala jasna i direktna poruka da tako nešto ne mogu činiti, odnosno da će u suprotnom završiti u zatvoru. Takva je poruka trebala biti poslana, no dobro je što policija odlično radi svoj posao i u vrlo kratkom roku pronalazi počinioce i rušioce dvojezičnih ploča - kazao je Novostima Mile Sekulić, predsjednik varaždinskog VSNM-a.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više