Novosti

Društvo

Nepodobni antifašist

Đurđevačkoj školi ukinut je naziv po Grguru Karlovčanu, književniku i antifašistu koji je ubijen pri pokušaju bijega iz Stare Gradiške

Frad50gf095l4y9fkuxsj5l010i

Dojučerašnja OŠ Grgur Karlovčan

Odlukom školskog odbora, Osnovnoj školi ‘Grgur Karlovčan’ iz Đurđevca nakon 50 godina bit će promijenjeno ime pa će se od nove školske godine jednostavno zvati – Đurđevac. Damir Mujić, predsjednik školskog odbora, tvrdi da je prijedlog o promjeni naziva škole došao od gradskih vlasti. Većinu u Gradskom vijeću čini skupina vijećnika liste nezavisnog Željka Lackovića, predsjednika Gradskog vijeća i saborskog zastupnika. Gradonačelnik Hrvoje Janči, naravno, podržava ovu odluku.

- Školski odbor je jednoglasno donio odluku o promjeni imena, a u njemu su zastupljeni učitelji i roditelji. Grad je kroz vlastita sredstva i iz fondova Evropske unije u školu uložio više od deset milijuna kuna i ovo je pravi trenutak da škola dobije ime po osnivaču - tvrdi Janči.

Protiv promjene naziva škole javno je istupio Marko Fucak, gradski vijećnik iz redova SDP-a, koji je za Novosti ovakav potez nazvao neshvatljivim.

- Kao predsjednik gradske organizacije SDP-a Đurđevac, protiv sam preimenovanja škole. Očito nekome smeta što je Grgur Karlovčan rođen u Kalinovcu i što je zastupao ljevičarske poglede. Također je bio poznati podravski književnik. Ne razumijem zašto se odričemo svoje povijesti i naziva škole u kojoj su stasale generacije izvrsnih učenika, od kojih su mnogi postali vrhunski intelektualci u Hrvatskoj i svijetu. SDP odluku o promjeni naziva škole nije podržao na sjednici Gradskog vijeća - rekao je Fucak.

Protiv promjene imena čak je i Rajko Gašparić, predsjednik đurđevačkog HDZ-a.

- Ne treba preko koljena mijenjati ime škole, o tome bi nešto više od nas trebali reći građani - kazao je Gašparić i dodao da je prijedlog preimenovanja trebao biti stavljen na javnu raspravu.

Nikola Cik, mladi đurđevački povjesničar, također je protiv.

- Nepisano je pravilo da škole u gradovima dobivaju imena po značajnim zavičajnim osobama i ne vidim razlog zbog kojeg naša u Đurđevcu ne bi nosila ime Grgura Karlovčana. On je bio je podravski književnik, određeno školsko razdoblje proveo je u Đurđevcu i nelogično je sad mijenjati ime škole. Pitam se hoće li idući korak biti promjena imena Ulice Grgura Karlovčana, koju imamo u širem gradskom središtu - rekao je Cik.

Grgur Karlovčan bio je književnik i učitelj. Rođen je u Kalinovcu, a život je proveo u Đurđevcu, Hercegovini i Crnoj Gori. U hercegovačkim Tasovčićima prije Drugog svjetskog rata pomogao je u osnivanju narodne čitaonice i bio zaslužan za stvaranje kulturnog društva Seljačko kolo. Kao antifašist zatvoren je 19. rujna 1942. Ubijen je prilikom pokušaja bijega iz ustaškog logora Stara Gradiška. Njegovo ime nosi i kulturno-umjetničko društvo u Kalinovcu.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više