Novosti

Društvo

Naš Glodić osuđen zbog "nekulturnog teksta" o Bakiću

To što je Petar Glodić napisao uopće nije smiješno, nego čisto vrijeđanje. To nije satira, to je nekulturno ponašanje, koje u ovom kontekstu nema nikakve veze s pravom, kratko je obrazložio sudac Benčić i potom se pohvalio kako je Glodić "valjda prvi novinar kojeg je dosad osudio"

Large bakic novi

Nenad Bakić (foto Goran Stanzl/PIXSELL)

U ponovljenom kaznenom postupku, koji je protiv Petra Glodića, novinara i urednika Novosti, pokrenuo Nenad Bakić, poduzetnik i bivši savjetnik Kolinde Grabar-Kitarović, sudac Marko Benčić ponovno je nepravomoćno Glodića proglasio krivim i izrekao mu kaznu od 12.400 kuna.

Kako smo već pisali, Bakić je tužbu podigao još 2016 godine, i to zbog komentara objavljenog u satiričnoj rubrici Novosti "Katran i perje". U njoj se Glodić osvrnuo na njegov tekst objavljen uoči Božića 2015. u Jutarnjem listu, a u kojem je Bakić, među ostalim, napisao da je "kapitalizam najpravednije društveno uređenje do sada".

Iako Glodić tvrdi da mu namjera nije bila novinarskim komentarom ikoga uvrijediti, već polemizirati s iznesenim stavovima, Bakić ga je prijavio Vijeću časti Hrvatskog novinarskog društva. To tijelo utvrdilo je da tekstom "Acid party" nisu prekršena opća pravila novinarske struke. No poduzetnik je na tu odluku uložio žalbu te paralelno podigao dvije tužbe: onu protiv izdavača Novosti zbog teške i trajne povrede ugleda, časti i dostojanstva tešku 60.000 kuna, o kojoj još uvijek odlučuje zagrebački Općinski građanski sud, i onu privatnu, kojom se Glodiću na teret stavlja kazneno djelo uvrede i potražuje 180 dnevnih dohodaka.

Petar Glodić je u kaznenom postupku već jednom bio nepravomoćno proglašen krivim. No kako tom prvostupanjskom presudom, koju je u ožujku 2017. donio sudac Benčić, nije bilo utvrđeno je li Nenad Bakić javna osoba, jesu li navodi u tekstu objavljenom u Novostima izneseni u cilju vrijeđanja tužitelja ili se pak radilo o novinarskoj slobodi, odnosno polemičkom pisanju koje je od javnog interesa, Županijski sud u Rijeci je 2020. ukinuo presudu i cijeli slučaj vratio na ponovno suđenje. Marko Benčić je nakon ponovljenog suđenja donio novu, istovjetnu odluku.

- Tekst je napisan na takav način da mu je jedina i glavna svrha vrijeđanje, i to pod krinkom javnog interesa. Mislim da u novinarskom poslu postoje daleko kulturniji načini izražavanja – kratko je obrazložio Benčić i potom se pohvalio kako je Glodić "valjda prvi novinar kojeg je dosad osudio".

- To što je on napisao uopće nije smiješno, nego čisto vrijeđanje. To nije satira, to je nekulturno ponašanje, koje u ovom kontekstu nema nikakve veze s pravom. Ne razumijem zašto ljudi uopće imaju potrebu komunicirati na takav način – dodao je sudac Općinskog kaznenog suda u Zagrebu.

Sudac Benčić poručio je kako će cjelovitu prvostupanjsku presudu objaviti naknadno, a Lina Budak, Glodićeva odvjetnica, najavila je novu žalbu.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više