Novosti

Politika

Nastavljeno suđenje u procesu Alića protiv Novosti

Vjekoslav Magaš prošle godine je na sudu tvrdio da je intervju s Božidarem Alićem autentičan, a sada kaže da ga je napisao po svom nahođenju zbog čega su njih dvojica zahladili odnose

Ahouwrk3sg84akc4y52dkam2c41

Alić se o pozdravu ‘Za dom spremni’ nije izražavao negativno, kazao je svjedok Vjekoslav Magaš (foto Goran Stanzl/PIXSELL)

Vjekoslav Magaš, kolumnist Hrvatskog tjednika, svjedočio je u srijedu na zagrebačkom Općinskom građanskom sudu na ročištu u predmetu koji je protiv Srpskog narodnog vijeća, kao izdavača Novosti, pokrenuo glumac Božidar Alić zbog teksta ‘Kinder ustaše’ kolumniste Viktora Ivančića, tražeći 50.000 kuna odštete. Magaša je kao svjedoka predložio tužitelj.

Alić je 2016. godine na svom Facebook profilu objavio dvije kratke snimke na kojima njegov, tada petogodišnji sin, na očev nagovor izgovara ‘Za dom spremni’ i ‘Hrvati su dobri, Srbi su zločesti’, zbog čega je prijavljen dječjoj pravobraniteljici Ivani Milas Klarić i Centru za socijalnu skrb Trnje, a o čemu je Ivančić napisao tekst.

Na pitanje sutkinje Ivane Galić zna li Magaš Alićevog sina i da li je upoznat s odgojnim metodama u toj obitelji, svjedok je kazao da ga je viđao dok su on i Alić bili u bližim odnosima.

- Nemam nikakve posebne spoznaje o Alićevim odgojnim metodama. Nisam vidio ništa neobično u njihovim obiteljskim odnosima. Jedino sam primijetio da se unutar te obitelji svi oslovljavaju s ‘ljubavi, ljubavi’, a kako ja nisam osoba takvog senzibiliteta, za mene je to previše nježno - izjavio je Magaš, pa odgovorio negativno na pitanje Alićeve odvjetnice Tereze Tee Krešić o tome je li uočio da Alić sinu govori o mržnji ili netrepeljivosti prema nekome.

Magaš nije u potpunosti iščitao sporni Ivančićev tekst ‘Kinder ustaše’. Kazao je da je kroz tekst ‘pretrčao’, pročitao naslov i nadnaslov iz čega mu je, kako kaže, bilo jasno da se Alića optužuje za fašizam, pa mu je bilo besmisleno čitati ga u cijelosti. Alić mu je, dodaje, prenio izjave iz teksta.

O razlozima zahlađivanja njihovog odnosa naveo je intervju koji je napravio s Alićem za Maxportal, koji mu, kako tvrdi, nije poslao na autorizaciju zbog manjka vremena. Kaže da je intervju napisao po svom nahođenju. Alić, međutim, nije poslao službeni demantij zbog toga, nego mu je kasnije prigovorio rekavši da izneseni stavovi nisu njegovi. Sutkinja nije dopustila pitanje odvjetnice SNV-a Line Budak kada mu je točno Alić prigovorio zbog intervjua na Maxportalu, uz obrazloženje da to nije presudno za odnose stranaka u ovom predmetu.

Poslije saslušanja svjedoka Lina Budak uložila je prigovor podsjetivši da je Magaš prošle godine - prilikom svjedočenja u procesu koji je Alić pokrenuo zbog duševnih boli nanesenih u rubrici ‘Neprijateljska propaganda’ Borisa Postnikova u Novostima - kazao da su izjave u tom intervjuu pravovjerne. Ta je Alićeva tužba odbačena, a Županijski sud u Rijeci potvrdio je prvostupanjsku presudu Općinskog građanskog suda u Zagrebu koji je ustvrdio da se Alić diči s pozdravom ZDS i veličanjem NDH, te stoga nema osnove za potraživanjem naknade štete, kazala je Budak.

Na pitanje odvjetnice Budak kakve je stavove Alić izrazio o Drugom svjetskom ratu, NDH i ustaškom pozdravu Za dom spremni, Magaš se referirao samo na ovo zadnje.

- Alić se o pozdravu ‘Za dom spremni’ nije izražavao negativno, već je tvrdio da se radi o pozdravu iz Domovinskog rata. Isticao je da se tako pozdravljao sa svojim suborcima i da su s tim pozdravom na usnama oni umirali - rekao je Magaš.

Iskaz je dopunio primjerom o negativnim posljedicama koje je Alić trpio zbog Ivančićevog komentara. Magaš je rekao da je nekoliko puta išao skupa s Alićem u školu po njegovog sina.

- Jednom kada je dječak ušao u auto pitao je oca: ‘Tata, što je to kinder ustaša’? Alić je šutio cijelim putem i nije ništa govorio. Kada je dječak došao doma, pitao je mamu isto pitanje, na što se njegova mama rasplakala. Tada sam vidio da je dječak shvatio da je nešto ozbiljno - ispričao je Magaš.

Dalje u svjedočenju Magaš je spomenuo i prijavu dječje pravobraniteljice protiv Alića koju je DORH odbacio. Na pitanje Line Budak kako je došao do tog rješenja, Magaš je odgovorio da je dokument ‘kružio’, a da ga je njemu uručio njegov znanac Natko Kovačević. Sutkinja Galić odbacila je pitanje odvjetnice Budak što je Kovačević po funkciji i čime se bavi.

Sljedeće ročište zakazano je 15. novembra ove godine kada će svjedočiti glavni urednik Novosti Nikola Bajto i dječja pravobraniteljica Ivana Milas Klarić.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više