Novosti

Politika

FOTOGALERIJA: Keleminec i pristaše privedeni zbog ustaškog divljanja po Zagrebu

Nakon prosvjeda pred sjedištem Srpskog narodnog vijeća, gdje su Dražen Keleminec i Božidar Alić pred stotinjak pristaša pozivali na progon Milorada Pupovca, hrvatskih Srba i ljevičara, ustaško divljanje nastavljeno je pred centralama HDZ-a i SDP-a

Pozivima na progon predsjednika Srpskog narodnog vijeća (SNV) Milorada Pupovca, hrvatskih Srba i pristalica lijeve političke opcije, uz obilje govora mržnje, ustaških pozdrava i ustaške ikonografije, od zastava do grbova, Dražen Keleminec i njegova Autohtona hrvatska stranka prava s ostacima drugih pravaških strančica prosvjedom ispred sjedišta SNV-a u Gajevoj ulici dali su u subotu svoj doprinos adventskom ozračju u Zagrebu. Prosvjed, na kojem su pred stotinjak pristaša govorili Keleminec i glumac Božidar Alić, koji se obrušio na tjednik ‘Novosti’ i Srpsku pravoslavnu crkvu, potom je nastavljen obilaskom centrala HDZ-a i SDP-a, gdje je nakon uzvikivanja pozdrava ‘Za dom spremni’ policija privela Keleminca i nekolicinu njegovih ljudi.

Keleminec je organizirao prosvjed nakon što je u srijedu Saborski odbor za Ustav zaključio da spornu ploču s ustaškim pozdravom, postavljenu u Jasenovcu, treba ukloniti. ‘Nećemo dopustiti onima koji su bili protiv Hrvatske da nam sada zabranjuju pozdrav s kojim smo branili svoj dom i svoju domovinu, a nameću četničke ploče po Hrvatskoj i komunističke Jugoslavenske petokrake zvijezde’, stajalo je u njegovom pozivu.

Keleminec je, podržan povicima i aplauzima pristaša, govor započeo pozivom ‘Pupovcu i svima kojima se Hrvatska ne sviđa da odu živjeti u Srbiju ili Sjevernu Koreju’.

- Žele nam zabraniti pozdrav ‘Za dom spremni’, napadaju bojovnike HOS-a koji su dali živote za obranu Hrvatske u Jasenovcu… Ideologija koja ih je ubila 1991. danas nas proganja, danas mnogi žele da nema Hrvatske i provode program SANU 2 kako bi mirnim putem osvojili Hrvatsku… Pupovcu smeta pozdrav, ali mu ne smetaju kune iz hrvatskog proračuna – govorio je Keleminec, napadajući istovremeno i ‘plave’ i ‘crvene’ te najavljujući nastavak prosvjeda pred centralama HDZ-a i SDP-a.

Zajedno s okupljenom gomilom Keleminec je uzvikivao ‘Za dom spremni’ i poručivao onima kojima se to ne sviđa da odu u Srbiju. Zatim je bulaznio o zvijezdi petokraci, ‘zločinima masona i Židova Josipa Broza Tita koji nije Hrvat nego Poljak’, te prijetio da ‘u Hrvatskoj neće biti dovoljno zatvora jer će se narod dići i svi će biti ‘Za dom spremni”, a Pupovcu poručivao da ‘ima još malo vremena da sam pobjegne iz Hrvatske jer će završiti u zatvoru zbog malverzacija i kriminalnih radnji’.

Božidar Alić započeo je svoj nastup pozdravom Hrvatima i Hrvaticama, ali ne i građanima i građankama, ‘jer njima treba lustracije’. Kazao je da je HDZ dolaskom Andreja Plenkovića od državotvorne postao udbaška stranka, a SDP-u poželio sve najgore. Najavio je osnivanje Hrvatskog nacionalističkog radikalnog pokreta, koji će ‘pomesti četničku bagru koja i dalje želi klati i ubijati na sve načine’.

- Sramotno je da četnički klub aboliranih stoluje u Hrvatskom državnom saboru i da bude korektiv hrvatskoj politici. Treba ukinuti aboliciju, provesti lustraciju i abolirani četnički klub smjestiti gdje pripada, jer kad narod preuzme u svoje ruke lustraciju i počne ukidati aboliciju, onda ćete se imati čega plašiti – kazao je Alić, nazvavši tjednik ‘Novosti’ polupismenim četničkim biltenom koji s novcem iz proračuna pljuje po Hrvatima i Hrvatskoj, a Srpsku pravoslavnu crkvu leglom četništva.

- Te bradate spodobe koje iz dna svoje pogane duše mrze Hrvatsku poučavaju svoju djecu četničkim pjesmama i nikome ništa. Hrvatska treba sprovesti lustraciju i ukinuti boljševike koji danas zagovaraju krvnika Tita i usranu Narodnooslobodilačku borbu koja je bila okupatorska – lupetao je Alić, držeći u jednoj ruci megafon, a u drugoj svog sina, što će svakako biti zanimljivo nadležnim službama zaduženim za prava djece.

Na skupu ispred SNV-a i pored ustaških verbalnih ispada nitko nije priveden, ali je s nekoliko nestašnijih mladića policija obavila kraće razgovore, dok je nakon ponovljenog ustaškog divljanja ispred centrala HDZ-a i SDP-a konačno došlo do privođenja Keleminca i nekoliko ljudi iz njegove grupe.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više