Novosti

Politika

Ivančić: Alić je iskoristio sina za širenje fašističke propagande

Moj je posao kao novinara da se kritički osvrnem na slučajeve širenja fašističke propagande, svjedočio je kolumnist Novosti Viktor Ivančić na ročištu povodom tužbe Božidara Alića

Zjaid03jm24wec41tu4vacno9xt

Viktor Ivančić, kolumnist Novosti (foto Patrik Macek/PIXSELL)

Na ročištu u predmetu koji je protiv Srpskog narodnog vijeća, kao izdavača Novosti, pokrenuo glumac Božidar Alić zbog teksta kolumniste Viktora Ivančića 'Kinder ustaše' tražeći 50.000 kuna odštete, na zagrebačkom Općinskom građanskom sudu u četvrtak su svjedočili autor teksta i Slobodan Prosperov Novak, kao svjedok kojeg je predložio tužitelj.

Ivančić je kazao da je komentar u Novostima napisao na temelju video snimke koju je sam Alić postavio na svom Facebook profilu, kao i informacija objavljenih u medijima tim povodom. Na kratkoj snimci vidi se petogodišnji Alićev sin kako na njegov poticaj izgovara 'Za dom spremni'.

Ivančić je naglasio da taj film smatra otvorenom fašističkom propagandom u koju je Alić uključio i svog malodobnog sina.

- Moj je posao kao novinara da se kritički osvrnem na takve slučajeve, posebno u trenutku kada postanu javni. Osim toga, ovakva vrsta propagande u Hrvatskoj je zakonski zabranjena, kao i pozdrav 'Za dom spremni', osim za pripadnike jedinica HOS-a - istaknuo je Ivančić dodajući da mu nije bila namjera uvrijediti tužitelja, nego ukazati na štetne pojave.

Na pitanje je li Alić i ranije isticao slične političke stavove, rekao je da ih tužitelj ne skriva i da mu upravo zbog toga nije jasno zašto ga je tužio, jer je u tekstu samo iznio svoj vrijednosni sud.

Svjedok Prosperov Novak kazao je da je zadnjih pet-šest godina blizak prijatelj s Alićem i da je više desetaka puta bio i s njegovim sinom.

- Smatram da tužitelj i njegov sin imaju krasan odnos. Otac ga nikada nije poticao na mržnju - rekao je Novak naglasivši da dijete odrasta u 'kulturnom ambijentu'.

Video snimak, kaže, nije vidio, niti zna da je Alić sa sinom ikada razgovarao o političkoj situaciji i političkom opredjeljenju, kao i da nikada nije čuo Alića da se s ukućanima i prijateljima pozdravlja ustaškim pozdravom. Po njemu, to je Ivančićeva insinuacija.

- Tako nešto postoji samo u glavi Viktora Ivančića – ustvrdio je Prosperov Novak, iako nema nikakve dvojbe da je Alić, što glumac i sam priznaje, objavio sporni video.

Zatim se Prosperov Novak počeo žaliti sudu da ga je Ivančić u svojim tekstovima vrijeđao, pa iskoristio svoje svjedočenje za vrijeđanje Ivančića kazavši da je ‘ratni zločinac i profiter’, na što je upozoren da je na sud pozvan kao Alićev poznanik koji će svjedočiti o njegovim odgojnim metodama. Prosperov Novak je još ustvrdio da bi Ivančićev tekst o Aliću trebao biti predmet obrade DORH-a jer da se u njemu poziva na rušenje državnog poretka.

Na njegovo svjedočenje je reagirala odvjetnica SNV-a Lina Budak, istaknuvši da je Prosperov Novak očito u neprijateljskim odnosima s Ivančićem. Prigovorila je i istinitosti njegovog svjedočenja kazavši da mu je iskaz proizvoljan i besadržajan jer, unatoč tome što tvrdi da je Alićev dugogodišnji i bliski prijatelj, negira da mu je poznat sadržaj spornog videa koji je Alić objavio urbi et orbi preko interneta.

U tužbi protiv SNV-a Alićev odvjetnik Željko Olujić kaže da tužitelj i njegov sin nisu nikakve ‘kinder ustaše‘. 'Autor teksta je tužitelja, profesionalnog glumca, koji je u svom profesionalnom radu odigrao tisuće uloga, podrugljivo prikazuje kao nekog marginalca koji indoktrinira svoga sina, stvara od njega projekt – mrzitelja, nacista, a sve iz razloga jer što je tužitelj hrvat i domoljub, dragovoljac domovinskog rata te odgaja svog sina u domoljublju i katoličkom duhu', stoji u tužbi, sve s ovim pravopisnim greškama.

Na istom onom Facebook profilu na kojem je objavio video snimak sina kako govori 'Za dom spremni', Alić je objavio i snimak u kojem dijete govori 'Hrvati su dobri, a Srbi su zločesti'. Danas je na istom mjestu objavio ovakav status: 'Šutim i radim za Hrvatsku Hrvata Za dom spremni!'

Prije pola godine glumac je pravomoćno izgubio spor protiv SNV-a i Novosti koji je pokrenuo zbog teksta Borisa Postnikova. Prema toj presudi, Alić će morati podmiriti parnični trošak od 7187,50 kuna te platiti kaznu od 500 kuna zbog vrijeđanja dostojanstva suda i drugih sudionika u postupku na ročištu održanom u rujnu 2017., kada je prilikom ispitivanja odvjetnice SNV-a Line Budak potiho opsovao: ‘U p…u materinu.‘

Tokom tog suđenja Alić je potvrdio da je na Facebooku objavio video u kojem njegov petogodišnji sin govori ‘Za dom spremni‘ i onaj u kojem kaže ‘Hrvati su dobri, a Srbi su zločesti‘. Objasnio je da je to djetetova ‘prirodna konkluzija svijeta oko sebe jer su nas napali četnici, srbočetnici, objedinjeni u JNA s crvenom petokrakom na kacigama‘.

Iduće ročište zakazano je 10. srpnja ove godine kada će svjedočiti glavni urednik Novosti Nikola Bajto i Vjekoslav Magaš, autor jednog intervjua na Maxportalu u kojem je Alić veličao NDH.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više