Novosti

Politika

Sud odbacio Alićevu tužbu protiv Novosti

Sutkinja Iva Tisanić Vilček u obrazloženju presude ustvrdila je da je Alić ‘u najmanju ruku veliki, vjerni i dosljedni simpatizer ideja Nezavisne Države Hrvatske’

Tmiqgy4iybp0x0nsw1bp7e9j0xd

Psovao na sudu - Božidar Alić (foto Marko Lukunić/PIXSELL)

Prvostupanjskom presudom Općinskog građanskog suda u Zagrebu u ponedjeljak je odbijen tužbeni zahtjev glumca Božidara Alića protiv Srpskog narodnog vijeća (SNV) kao nakladnika tjednika Novosti, zbog komentara objavljenog 12. kolovoza 2016. u rubrici Neprijateljska propaganda autora Borisa Postnikova. Osim što mu je odbijen odštetni zahtjev težak 50.000 kuna, Alić će morati podmiriti parnični trošak od 7187,50 kuna te platiti kaznu od 500 kuna zbog vrijeđanja dostojanstva suda i drugih sudionika u postupku na ročištu održanom 28. rujna 2017., kada je prilikom ispitivanja odvjetnice tuženika Line Budak potiho opsovao ‘U pičku materinu’.

Alić je tužio Novosti odnosno SNV tvrdeći da mu je nanesena šteta objavom teksta u kojem se Postnikov osvrnuo na tadašnji Alićev intervju za Maxportal te na najavu izvedbe Alićeve monodrame ‘Bez lustracije nema Kroacije’ u maloj dvorani Koncertne dvorane Vatroslav Lisinski. U spomenutom intervjuu Alić je izjavio štošta: da je ‘Za dom spremni’ stari hrvatski pozdrav, da su partizanski pobjednici pod vodstvom krvnika Tita pobili više od milijun pravih Hrvata, da će se on do posljednjeg daha boriti za nezavisnu državu Hrvatsku, da u Saboru imamo pročetnički klub Milorada Pupovaca, da bi Ivu Josipovića i Budimira Lončara trebalo izvesti pred prijeki sud, da nikako ne smijemo dopustiti da se NDH naziva zločinačkom tvorevinom ‘jer krimen nije bila’, da je Jasenovac mit i da je bio radni logor koji je tek nakon 1945. pretvoren u mračno mjesto stradanja državotvornih Hrvata, da je papa Franjo pozivanjem Srpske pravoslavne crkve kao sugovornika u procesu kanonizacije Alojzija Stepnica doveo pred ozbiljan znak pitanja vlastitu svetost, itd., zaključivši intervju uzvikom ‘Za dom spremni!’

Komentirajući u Novostima taj Alićev intervju Postnikov je, između ostalog, ustvrdio da ‘Alić do kraja intervjua baulja kroz prijeteće odrede antifašizma, obračunava se s komunističkim lobijem u Saboru i četničkim lobijem u Srpskoj pravoslavnoj crkvi, naizmjenično tuče po Miloradu Pupovcu i katoličkom izdajniku Franji, junački brani NDH skupa s radnim logorom Jasenovac od povjesničarskih kleveta’, što je zametalo tužitelja Alića. Zasmetalo ga je i što je Postnikov napisao da ‘onemoćalog redikultrunjaka ostavljamo da predahne uoči zagrebačke premijere’ i da ‘desnica nudi neiscrpne resurse budalića i sličnih budala’. Alića je osobito zasmetalo što je u uredničkoj opremi teksta uz njegovu fotografiju stajao natpis ‘Veliki ustaša u maloj dvorani’.

Na suđenju je Alić tvrdio da njegov intervju Maxportalu nije autoriziran, no autor intervjua Vjekoslav Magaš potvrdio je kao svjedok njegovu autentičnost, a sam Alić je prilikom ispitivanja potvrdio sve stavove iznesene u tom razgovoru. Sutkinja Iva Tisanić Vilček stoga je u obrazloženju presude ustvrdila da je Alić ‘u najmanju ruku veliki vjerni i dosljedni simpatizer ideja Nezavisne Države Hrvatske’ pa se njegove tvrdnje iz tužbe da su mu povrijeđeni čast i ugled ‘ne mogu prihvatiti jer se radi o informacijama koje su utemeljene upravo na izjavama samog tužitelja’.

Sud je zaključio da su u tekstu Borisa Postnikova iznesene informacije koje sam Alić javno iznosi i obrazlaže i da se Postnikov služio dozvoljenim načinom izražavanja i dopuštenim vrijednosnim sudovima, zbog čega je sud i odbacio Alićevu tužbu.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više