Novosti

Politika

Alić pred sudom tvrdi da je Kolinda za njega intervenirala kod DORH-a

Božidar Alić posvjedočio je da je predsjednica stala u obranu njegove ‘male hrvatske obitelji’ nakon što su institucije reagirale na objavu snimke na kojoj svog maloljetnog sina potiče na uzvikivanje ustaškog pozdrava

Sf61w4i8tr11a5i9fbu57mwi1q1

Božidar Alić (foto Marko Lukunić/PIXSELL)

I Kolinda Grabar-Kitarović je stala u obranu naše male hrvatske obitelji, posvjedočio je danas Božidar Alić na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu, na ročištu održanom povodom njegove tužbe protiv Srpskog narodnog vijeća, izdavača tjednika Novosti.

Podsjetimo, Alić je u dva navrata tužio SNV zbog ‘povrede časti i ugleda’: prvi put zbog kolumne Viktora Ivančića, a potom i zbog teksta Borisa Postnikova objavljenog u rubrici ‘Neprijateljska propaganda’. Današnje ročište održano je povodom druge tužbe kojom Alić zbog ‘pretrpljenih duševnih boli’ traži naknadu u iznosu od 50.000 kuna.

Prema njegovom svjedočenju, supružnici Alić su zatražili podršku predsjednice Republike nakon što je odvjetnica SNV-a glumca kazneno prijavila DORH-u jer je na svom Facebook profilu objavio snimku na kojoj je vidljivo da svojeg maloljetnog sina potiče na uzvikivanje ustaškog pozdrava ‘Za dom spremni’. Na snimku je početkom prošle godine javno reagirala pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić i to apelom za roditelje ‘da svoje svjetonazorske i političke stavove ne dijele s javnosti putem djece’, jer je to ‘potpuno neprimjereno’.

- Moja supruga i ja smo se obratili predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović koja je uputila upit Ministarstvu socijalne skrbi o postupanju tadašnje pravobraniteljice za prava djece Milas Klarić i DORH-u o njihovom postupanju jer su oni prešli određene granice. Zbog objave tih snimki SNV je podnio kaznenu prijavu koja je odbačena - rekao je Alić.

Na naš upit iz Ureda predsjednice o istinitosti tvrdnji koje je Alić danas izgovorio na sudu još uvijek nismo dobili odgovor. Podsjetimo da je lažno svjedočenje zabranjeno zakonom i da se smatra kaznenim djelom.

Aliću danas to nije bilo jedino zazivanje predsjednice. Spomenuo ju je i kada je upitan za mišljenje o pozdravu ‘Za dom spremni’.

- Mogu iskazati kako sam suglasan s predsjednicom Republike Hrvatske da se radi o starom hrvatskom pozdravu. Ja rabim taj pozdrav i želim iskazati da smo ga svi rabili za vrijeme Domovinskog rata. Ne radi se o ustaškom pozdravu, već o starom hrvatskom pozdravu iz sedmog stoljeća kada smo se mi Hrvati nismo dali pokrstiti - rekao je Alić i dodao da se i predsjednicu može pozvati na ročište.

Na predsjednika Franju Tuđmana pozvao se, pak, kada je upitan što je za njega Nezavisna Država Hrvatska.

- Mogu samo citirati prvog hrvatskog predsjednika Tuđmana: to je težnja hrvatskog naroda za svojom državnošću - rekao je Alić, koji se pohvalio da je član HDZ-a.

U svjedočenju je iznio i tvrdnje poput one da je on ‘opće mjesto u hrvatskoj kulturi’ i da su on i njegova supruga ‘članovi udruge U ime obitelji i da sada rade na referendumu’, a iznio je i svoje viđenje razlike između pojmova ‘građanin’ i ‘Hrvat’.

- Građanin Republike Hrvatske je dio amorfne mase svih koji obitavaju u našoj domaji Hrvatskoj, a pod našom domajom mislim na domaju hrvatskih Hrvata. Pod pojmom Hrvat smatram Hrvate iz Hrvatske te je jasno što to znači - rekao je Alić koji je svjedočenje završio psovkom.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više