Novosti

Politika

Svjedočenjem bivše pravobraniteljice za djecu nastavljen spor Božidara Alića protiv Novosti

'U ovom slučaju sadržaj je bio dvojben jer je upućivao na političko uvjerenje roditelja. Objava djeteta u kontekstu političkog sadržaja nije dobra za dijete, jer izaziva mnoštvo reakcija što za dijete može biti vrlo neugodno, pa čak i nezgodno', rekla je Ivana Milas Klarić

Fsxfr2kcaptqsqnn3m25ulc68vy

Ivana Milas Klarić (foto Jurica Galoić/PIXSELL)

Saslušanjem bivše pravobraniteljice za djecu Ivane Milas Klarić i glavnog urednika Novosti Nikole Bajte u petak je nastavljeno suđenje u sporu koji je Božidar Alić pokrenuo protiv Srpskog narodnog vijeća, kao izdavača Novosti, zbog kolumne Viktora Ivančića 'Kinder ustaše'.

Ivana Milas Klarić kazala je kako je kao pravobraniteljica prije tri godine reagirala na Alićevu objavu na Facebooku kada je na profil postavio snimku maloljetnog sina kako više puta izgovara ustaški pozdrav 'Za dom spremni'. Rekla je da se ne sjeća, ali da pretpostavlja da je reagirala nakon prijave pravobraniteljstvu, s obzirom da je njen ured zbog brojnosti prijava gotovo u pravilu reagirao po njima. Objasnila je da je u javnoj reakciji apelirala na roditelje da ne objavljuju snimke djece na društvenim mrežama, dodavši da je pogledala sporan video sadržaj na Facebooku.

– U ovom konkretnom slučaju sadržaj je bio dvojben jer je upućivao na političko uvjerenje roditelja. Sasvim sigurno objava djeteta u kontekstu nekog političkog sadržaja, kao u ovom slučaju, nije dobra za dijete, jer izaziva mnoštvo reakcija što za dijete može biti vrlo neugodno, pa čak i nezgodno, s obzirom da može izazvati revolt s druge strane. Zato sam osudila takvo ponašanje Božidara Alića – rekla je Ivana Milas Klarić, dodavši da kao pravobraniteljica nije podnijela prijave drugim državnim tijelima protiv Alića, ali da se sjeća – iako ne s potpunom sigurnošću – da je čula da Centar za socijalnu skrb vodi računa o stanju u obitelji pa da nije bilo potrebe za dupliranjem prijava, kao i da joj nije poznato je li Centar kasnije nešto poduzeo u ovom slučaju, s obzirom da pravobraniteljstvo za djecu godišnje obradi više od tri tisuće slučajeva. Uz to je rekla da joj nije poznato da je Državno odvjetništvo postupalo, ali da sumnja u to, s obzirom da obično u sličnim slučajevima ne reagira, bez obzira na reakcije ureda.

Također je rekla da joj se povodom ovog slučaja obratio odvjetnik Branko Šerić, kao Alićev punomoćnik, i zaprijetio tužbom zbog reakcije, na što mu je odgovorila da nema smisla tužiti pravobraniteljicu zbog toga što obavlja svoj posao, s čime se Šerić složio i tužba nije podignuta. Na pitanje je li kontaktirala Božidara Alića prije reakcije u medijima, rekla je da nije, s obzirom da pravobraniteljica ne funkcionira na takav način i da ima ovlasti reagirati, ali ne i kazniti, tako da upozorenja u javnosti i godišnji izvještaj o radu - u kojem se ne spominju pojedinačni slučajevi - ostaju jedini instrumenti kojima se može koristiti. Sigurna je, dodaje, da je u svom izvještaju upozoravala na povredu prava privatnosti djece na internetu, jer je ono sve prisutnije.

– Zadaća pravobraniteljice je da u javnosti apelira na slučajeve poput, primjerice, da roditelji cijepe svoju djecu, da ih šalju u školu, da ne ih zlostavljaju ili stavljaju u neprimjernim situacijama na internet. Dakle, upućuju se svim roditeljima, a ne pojedinačno – kazala je Ivana Milas Klarić.

Božidara Alića zanimalo je da li je još uvijek članica stranke Pametno, na što je bivša pravobraniteljica odgovorila da jest, a odvjetnica SNV-a Lina Budak uputila sudu prigovor na pitanje.

Glavni urednik Novosti Nikola Bajto odgovorio je na pitanja o tiraži lista i čitanosti teksta 'Kinder ustaše' na Portalu Novosti, a iako u vrijeme nastanka tog teksta nije bio urednik, potvrdio je da je povod bila Alićeva objava sporne video snimke te podsjetio da je Alić u to vrijeme objavio na Facebooku i drugi video, u kojem sina podučava da izgovara 'Hrvati su dobri, a Srbi su zločesti'.

- Alić je koristio dječaka kao instrument za širenje svojih fašističkih poruka i poruka nacionalne mržnje. Objavom snimki na Facebooku, poslužio se njime kao svojim megafonom - kazao je Bajto.

Odgovarajući na pitanja odvjetnice Budak, kazao je da Ivančićev tekst 'apsolutno predstavlja njegov vrijednosni sud' jer je riječ o redovnoj kolumni u kojoj kao komentator iznosi svoje stavove i mišljenja, služeći se pritom ironijom, metaforama, satiričkim i drugim postupcima, što se ne može tumačiti doslovno kako to čini tužitelj.

Sutkinja Ivana Galić dio idućeg ročišta, 5. ožujka 2020., na kojem će se saslušati Alić, proglasila je zatvorenim za javnost.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više