Novosti

Kronika

Нaстaвaк oбнoвe хрaмoвa

Бjeлoвaрскo-билoгoрскa жупaниja нaстaвљa пoмaгaти oбнoву и урeђeњe прaвoслaвних цркaвa и других сaкрaлних oбjeкaтa. Рeзултaт je тo Jaвнoг пoзивa у култури зa 2021. нa кojи су сe приjaвилa виjeћa српскe нaциoнaлнe мaњинe

Large 2

Crkve u četiri mjesta bit će obnovljene

Bjelovarsko-bilogorska županija i ove godine nastavlja pomagati obnovu i uređenje pravoslavnih crkava te drugih sakralnih objekata na svom području. Rezultat je to Javnog poziva u kulturi za 2021. godinu na koji su se prijavila vijeća srpske nacionalne manjine u dogovoru sa Srpskom pravoslavnom crkvom. U procesu prijave učestvovali su županijski predstavnici srpskog naroda, a dožupan Saša Lukić je početkom maja s lokalnim pravoslavnim sveštenicima pokrenuo potpisivanje prvih ugovora o obnovi i sanaciji crkava. Prema tim ugovorima, trebalo bi početi obnavljati crkve u Velikoj Bršljenici, Grubišnom Polju, Narti i Trnovečkom Popovcu.

To su prva četiri objekta za koja su u iznosu od 150.000 kuna potpisani ugovori sukladno javnom pozivu. Također je potpisan ugovor s grubišnopoljskim parohom Slavenom Jovičićem u iznosu od 15.000 kn, a temeljem javnog poziva vjerskih karitativnih zajednica za 2021. Kako kaže Saša Lukić, ovim potpisima ugovora Bjelovarsko-bilogorska županija pokazuje brigu i ravnopravno sufinancira sve sakralne objekte. U narednih nekoliko dana će biti ostvareno potpisivanje ugovora za još nekoliko crkvi kao i manastir Svete Ane - istaknuo je Lukić.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više