Novosti

Politika

Na SDSS-ovom plakatu ispisan grafit kojim se poziva na ubojstvo Srba

Preko plakata koji se nalazi u Ulici grada Vukovara u Zagrebu crnim sprejem je napisano ‘Zakolji srpsku djecu’ i ‘Ubi Srbina’

Preko predizbornog plakata SDSS-a s likom Milorada Pupovca, koji se nalazi u Ulici grada Vukovara u Zagrebu, u utorak su ispisane dosad najgnjusnije poruke govora mržnje kojima se poziva na ubojstvo Srba. Zasad nepoznati počinitelj, koji je prijavljen policiji, crnim sprejem je ispisao ‘Zakolji srpsku djecu’ i ‘Ubi Srbina’.

Na grafite govora mržnje reagirao je Pupovac, koji je putem Facebooka poručio: ‘Zagreb, moj grad. Grad moje djece, mojih studenata i mojih prijatelja. Grad koji mi je dao koliko i moji roditelji. Grad kojem dajem koliko djeca mogu dati roditeljima. Ovo nije poruka mojeg grada. Zagreb je и Загреб!’.

Odvjetnica Vesna Alaburić smatra da je riječ o eklatantnom primjeru govora mržnje i poticanja na nasilje i mržnju prema srpskoj manjini.

- Policija i državno odvjetništvo trebaju poduzeti sve mjere da počinitelji budu otkriveni i kažnjeni, ali je isto tako važno da Vlada, političke stranke, nevladine organizacije i drugi sudionici javnog života najoštrije osude vandalizam i zagađivanje javne komunikacije mržnjom i netrpeljivošću – rekla je Alaburić.

Kako su Novosti već pisale, teško je pronaći grad u kojem vandali nisu ostavili svoj trag na plakatima SDSS-a. Takve poruke naišle su na osude aktivista, povjesničara, politologa, odvjetnika, kulturnjaka i političara.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više