Novosti

Politika

Multisvrstani neoliberal

Indijski premijer Narendra Modi odnosom prema ratu u Ukrajini dosljedno nastavlja višedesetljetnu indijsku politiku nesvrstanosti odnosno "multisvrstavanja". Na unutrašnjem planu, međutim, Modi je poznat kao tvrdi neoliberal i hindu nacionalist

Large internacionala  erceg

Narendra Modi (foto Government of India/Wikimedia Commons)

Samit zemalja skupine G20 održan proteklog tjedna u indijskom New Delhiju, kako se i očekivalo, bio je obilježen ratom u Ukrajini. U tom smislu, sastanak predstavnika najjačih globalnih ekonomija nije donio nikakav spektakularan rezultat ali je, prema optimističnijim interpretacijama, pokazao da su ovakvi sastanci ipak dobrodošli jer su na njegovim marginama porazgovarali ministri vanjskih poslova SAD-a i Rusije, Anthony Blinken i Sergej Lavrov. Bio je to razgovor na najvišoj razini ove dvije države u posljednjih godinu dana. Ipak, pokušaj da se u završni dokument uvrste paragrafi kojima bi se konstatiralo da ukrajinski rat utječe na globalnu ekonomiju i da je "u cilju mira i stabilnosti nužno poštivati međunarodno pravo i multilateralni sustav" propao je jer su se tome protivili Lavrov i kineski mu kolega Ćin Gang, izvijestio je indijski ministar vanjskih poslova Subrahmanjam Đejšankar. Indijski i kineski ministar bili su protagonisti drugog "značajnog razgovora" na margini samita, kada su popričali o tome kako riješiti oružani teritorijalni spor na himalajskom pograničnom području koji traje od svibnja 2020. godine. "Najveća demokracija na svijetu" Indija ove godine predsjeda skupinom G20, a u međunarodnim krugovima sve se više raspravlja o njezinoj potencijalnoj ulozi medijatora u pregovorima između Rusije, Ukrajine i zapadnih zemalja. New Delhi se u vezi rata u Ukrajini tijekom cijelog njegovog trajanja drži neutralno, a glasao je suzdržano o svim UN-ovim rezolucijama o toj temi. Indijskoj je vladi, tvrde analitičari, važno da se rat u Ukrajini čim prije okonča, jer su joj prioritetniji drugi globalni problemi, poput otpisa dugova zemljama u razvoju, povećane nesigurnosti hrane, suspenzije prava na intelektualno vlasništvo u proizvodnji cjepiva i lijekova, te klimatskih promjena.

Ovakav stav u skladu je s ispitivanjima javnog mnijenja, koja pokazuju da se ukrajinski rat u ostatku svijeta sve više smatra sukobom koji se tiče isključivo Zapada. U nedavnoj studiji Evropskog vijeća za međunarodne odnose, primjerice, 79 posto ispitanika iz Indije reklo je da Rusiju doživljava kao saveznika ili partnera, a 54 posto njih da želi da se rat završi čim prije, makar i ukrajinskim teritorijalnim ustupcima. S druge strane, 87 posto ispitanih Indijaca i SAD smatra saveznikom ili partnerom, što Indiju smješta u svojevrsnu unikatnu poziciju u odnosu prema ove dvije velesile i među zemljama G20. Indijski premijer Narendra Modi ovakvim odnosom prema ratu u Ukrajini dosljedno nastavlja višedesetljetnu indijsku politiku nesvrstanosti odnosno "multisvrstavanja", kako je naziva ministar Đejšankar i opisuje kao "energičniju i participativniju" od svoje preteče iz 20. stoljeća.

Na unutrašnjem planu, međutim, premijer Modi poznat je kao tvrdi neoliberal i hindu nacionalist, o čemu zorno svjedoči recentni skandal u kojemu je njujorška brokerska tvrtka Hindenburg Research optužila indijski industrijski konglomerat Adani za prijevaru i manipulacije dionicama. Vlasnik megakompanije Gautam Adani dugogodišnji je prijatelj i ključni Modijev partner, a od poslova s državom vrijednost dionica Adanija u osam je godina narasla sa 6,5 na 223 milijarde dolara. Kompanija je optužbe nazvala napadom na "neovisnost, integritet i kvalitetu indijskih institucija", što je književnica i okolišna aktivistica Arundati Roj okarakterizirala kao tipično za Modijev razvojni model "nasilnog hindu nacionalizma pogonjenog ozbiljnim korporativnim novcem".

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više