Novosti

Kronika

Monografijom protiv zaborava

Knjigu o spomenicima Narodnooslobodilačke borbe na području Baranje, u kojoj su opisani svi NOB spomenici između Drave, Dunava i mađarske granice, priredio je Jovan Nedić, dopisnik Novosti od 2002. godine

Large nedi%c4%86eva knjiga

Knjiga o baranjskim spomenicima

Krajem prošlog mjeseca zagrebački "Vjesnik" odštampao je u 350 primjeraka knjigu s naslovom "Spomenici Narodnooslobodilačke borbe na području Baranje". Knjigu su izdali Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske (SABA RH) i Udruga antifašističkih boraca i antifašista (UABA) Beli Manastir pod vodstvom predsjednikā Franje Habulina i Nikole Opačića.

U knjizi su, na 88 stranica i kroz stotinjak fotografija u boji, opisani svi spomenici NOB-a na području između Drave, Dunava i mađarske granice i to abecednim redom imena 30 (od ukupno 54) naselja u kojima se nalaze, od Baranjskog Petrovog Sela, Batine, Belog Manastira, Bilja i Bolmana, do Torjanaca, Uglješa, Zelenog Polja i Zmajevca. Uz samo nekoliko izuzetaka, svi ti spomenici, u boljem ili lošijem stanju, postoje i danas.

Predgovor knjizi napisao je predsjednik UABA-e Nikola Opačić, a recenzirali su je Pero Matić, profesor iz Darde, povjesničarka dr. sc. Nataša Mataušić te tajništvo SABA RH, u čijoj se recenziji kaže da je to "monografija, kojom se nastoji sačuvati čast i slava poginulih boraca i antifašista te otrgnuti od zaborava postignuće i žrtve Drugog svjetskog rata na području Baranje. Jedinstvena je to monografija, kojoj je prethodilo široko terensko i arhivsko istraživanje, temeljem kojeg je evidentirano stanje spomeničke baštine Drugog svjetskog rata na području Baranje. Posebno mjesto pripada spomeniku Pobjede Antuna Augustinčića koji je otkriven 1947. godine u blizini graničnog mjesta Batina (Batina Skela) u Baranji. Na tom se lokalitetu, na platou Gradac, vodila žestoka bitka vojvođanskih udarnih brigada i ukrajinskog fronta Crvene armije protiv fašističkih snaga."

Na prednjim koricama knjige nalazi se fotografija monumentalnog spomenika Batinskoj bitki, kojom je započelo oslobađanje Baranje upravo na današnji dan, 11. novembra 1944. godine, a na zadnjim koricama je fotografija Spomenika palim borcima III. jugoslavenske armije kod Bolmana, odnosno spomenika Bolmanskoj bitki, kojom je 21. marta 1945. Baranja konačno i oslobođena.

Knjigu je priredio Jovan S. Nedić, dopisnik "Novosti" iz Baranje od marta 2002. godine. Tu knjigu u ovakvom obliku ne bi bilo moguće prirediti bez velikog doprinosa dokumentacije i bez pomoći Konzervatorskog odjela u Osijeku te fotografkinje Ane Mutnjaković.

Ovaj prikaz završit ćemo još jednim citatom iz recenzije SABA RH: "Knjiga je to koja nas ne podsjeća samo na epopeju Narodnooslobodilačke borbe, na obnovu uspomene na borce koji su pod zastavom pobjede donijeli slobodu, nego prije svega i iznad svega nuka nas da dignemo glas protiv zaborava u koji neki uporno i dosljedno pokušavaju gurnuti istinsku prošlost Republike Hrvatske."

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više