Novosti

Manjinski zastupnik

Mlinarić manipulira komemoracijom u Varivodama

Na tvrdnje Stipe Mlinarića Ćipe u Saboru da Hrvatska vojska nema što raditi na komemoraciji ubijenim srpskim civilima u Varivodama, Boris Milošević je odgovorio da je "žalosno što se neki zastupnici protive dostojanstvenom izražavanju pijeteta nevinim civilnim žrtvama"

Large milosevic

Boris Milošević (foto Patrik Macek/PIXSELL)

Tema ubojstva devetero srpskih staraca u Varivodama nakon "Oluje" dospjela je u Hrvatski sabor kroz prizmu Stipe Mlinarića Ćipe, zastupnika Domovinskog pokreta. Mlinariću je u srijedu zasmetalo što su pripadnici Hrvatske vojske na ovogodišnjoj komemoraciji odali počast građanima Republike Hrvatske srpske nacionalnosti koji su ubijeni na svom kućnom pragu iz neposredne blizine 28. rujna 1995., u vrijeme kada u selima nije bilo ratnih djelovanja.

"Tko je dozvolio da HV ide u Varivode i odaje počast nekom tamo civilu koji je ubijen mjesec i pol dana nakon Oluje? Plenkoviću, ja ovo hoću i većina ljudi koji su se borili za ovu državu, da vojnike ne ponižavate", okarakterizirao je Mlinarić i ustvrdio da "slanjem vojske u Varivode šaljete poruku da je predsjednik Tuđman to osmislio, a HV izvršila zločin".

"Šaljete momke čiji su očevi oslobađali to područje, ponižavate da idu tamo sa Šimpragom u Varivode", povezao je Mlinarić događaje, a zatim istakao da s "gnušanjem odbacuje svakog zločinca, kako god se zvao, ali u Varivodama i Gruborima Tuđman, vojska, general Bobetko nisu ništa isplanirali, nije HV izvršila zločin".

Mlinarić nije zaboravio spomenuti i "petokraku koja je devedesetih uz pomoć Miloševića i srpske elite, planirala Škabrnju i Vukovar. Tu je razlika. Nemojte izjednačavati krivnju, to radi Pupovac", ustvrdio je Mlinarić i dodao da su "uništili proslavu Oluje, u 12 u Kninu nema više nikoga, to ste napravili zbog koalicijskog partnera".

"To se vidi s Varivodama i Gruborima, šaljete potpredsjednika Vlade, zašto ako to Hrvatska nije napravila, ako je to napravio neki pojedinac? Nemojte izjednačavati krivnju ako nije jednaka, nemojte to raditi od branitelja i njihove djece, sudjelovati u programu SDSS-a, da probaju prikazati agresiju kao da su se pobili ekstremisti s jedne i druge strane", rekao je Mlinarić o zločinu za kojeg nitko nije odgovarao nitko, a Hrvatska je pravomoćnom presudom proglašena odgovornom jer nije zaštitila svoje građane.

Na Mlinarićeve riječi se u slobodnom govoru osvrnuo saborski zastupnik SDSS-a Boris Milošević poručivši da je "žalosno što se neki saborski zastupnici protive dostojanstvenom izražavanju pijeteta nevinim civilnim žrtvama".

Milošević se osvrnuo i na kaznu koju je UEFA donijela za isticanje ustaške zastave, a po kojoj je HNS kažnjen s 10 tisuća eura.

"Govor mržnje u Hrvatskoj uglavnom je usmjeren prema Srbima, na što ne reagiraju ni suci, ni komentatori, a ni MUP", rekao je Milošević, te naveo primjer utakmice reprezentacije Engleske i Bugarske na kojoj je bilo nacističkih pozdrava bugarskih navijača, a sudio je Hrvat koji je utakmicu dva puta prekidao.

"U Hrvatskoj je jedino prije desetak godine bila prekinuta utakmica zbog transparenta na ćirilici koji nije bio govor mržnje, samo je bio na ćirilici", podsjetio je Milošević.

Miloševićev govor izazvao je Mostovog saborskog zastupnika Miru Bulja koji je pitao "kada će kolega osuditi veličanje četništva i Srpske Krajine?", ne zaboravljajući spomenuti srpske Novosti u kojima, kako on tvrdi, ima primjera veličanja četništva.

Bulju se pridružio i drugi Mostovac Ante Kujundžić koji je pridodao da "Milošević nikada nije osudio četništvo, a Novosti napadaju hrvatsku policiju jer je napisala prijavu zbog veličanja velikosrpstva". Na kraju je Mostov Kujundžić stigao i do Kosova rekavši: "Vjerujem da kolega jednako osuđuje ponašanje rumunjskih navijača na nedavnoj utakmici Rumunjska – Kosovo i da daje punu podršku Kosovu".

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više