Novosti

Politika

Mlinarić opet prijeti

Zastupnik Stipo Mlinarić kaže da u Domovinskom pokretu nisu nikakvi "nasilnici, siledžije ni huligani", ali će svejedno organizirati "ljudski lanac" da spriječi Milorada Pupovca da oda počast vukovarskim žrtvama

Large mlinaric

Stipo Mlinarić i Mario Radić (foto Patrik Macek/PIXSELL)

Saborski zastupnik Domovinskog pokreta Stipo Mlinarić s konferencije za medije u hrvatskom Saboru, u poznatoj huškačkoj maniri, poručio je da ove godine predsjedniku SDSS-a Miloradu Pupovcu neće dopustiti da 17. studenoga baci vijence u Dunav u spomen na žrtve. Otvoreno je zaprijetio da će Pupovca, ako se odluči na taj čin, ondje i dočekati. Istu je prijetnju prisnažio.

- Ja ga čekam tamo. S koliko ljudi? Mogu reći koliko hoću, hoću li dovesti – sto, tisuću, pet tisuća, to je na meni. Ali stat ćemo u živi lanac, nećemo dati da se krše zakoni – kazao je Mlinarić, dodavši da su ga njegov kolega Mario Radić i on prošle godine Pupovca čekali na Dunavu, ali tada ih je očito nasamario pa sat vremena ranije bacio vijence u Dunav.

Premda su parlamentarni čelnici hrvatskih Srba na čelu s Pupovcem i ranijih godina na spomenuti datum polagali vijence u Dunav u sjećanje na sve ubijene hrvatske i srpske civile, koji su prije i za vrijeme ratnih događaja u tom gradu skončavali u rijeci, dosad im nitko nije otvoreno zaprijetio da će biti spriječeni "ljudskim lancima".

S obzirom na to da bi se taj lančani čin nedvojbeno mogao tumačiti kao fizičko ometanje iskazivanja pijeteta, Mlinarićeva poruka da u Domovinskom pokretu nisu nikakvi "nasilnici, siledžije ni huligani", nedvojbeno je kontradiktorna.

Kao što u istu kategoriju možemo staviti i Mlinarićevo pozivanje na Zakon o proglašenju Vukovara mjestom posebnog domovinskog pijeteta i članke 6, 7 i 8. gdje piše da su se ti dani obilježavaju od 17. do 20. studenoga. No, zašto onda nekome smeta da predstavnici Srba upravo 17. iskazuju pijetet na mjestu koje su sami odabrali, i koje, pa da ga bilo tko drugi u tu svrhu koristi, ni po čemu ne bi trebalo biti sporno?

Mlinarić je također kazao da "vijence zapravo ne baca Pupovac već Andrej Plenković". Tako se ovaj medijski istup može prije svega promatrati kao još jedan pokušaj zaoštravanja predizborne kampanje da radikalna desnica na čelu s Ivanom Penavom sebe proglasi jedinim arbitrom koji će propisivati gdje, kada, na koji način i tko može odati pijetet u Vukovaru.

Mlinarić, kao ni njegov stranački kolega Radić, sa saborske presice ni u jednom trenutku nisu našli shodnim komentirati fotografiju četvero dubrovačkih osmaša iz Osnovne škole Ivana Gundulića, nastalu za njihovog posjeta Vukovaru u organizaciji tamošnje Javne ustanove Memorijalni centar Domovinskog rata. Fotografiju je objavio portal Index.hr, a na njoj poziraju s podignutom desnicom te su dvojica učenika odjenuli i majice HOS-a. Instrumentalizacija djece u najniže i radikalne političke svrhe Domovinski pokret očito ne zanima. Ali zato, jedinu svrhu svog postojanja pronalazi u difamaciji drugih.

Kako to već lančano biva, 408 mještana Škabrnje u zadarskom zaleđu potpisalo je peticiju u čijem tekstu piše da politički predstavnici SDSS-a nisu ondje poželjni na dan obljetnice tamošnje tragedije. U mjestu koje obilježava Dan sjećanja na žrtvu Škabrnje u tekstu navedene peticije (kojoj nisu priloženi poimenični potpisi) politički predstavnici Srba izjednačavaju se s onima koji su u Škabrnji nedvojbeno počinili zločin.

Stoga je, uvjerili smo se i lani, pogrešno tjerati pravdu u činu, kojim se primjerice potpredsjednici Vlade Anji Šimpragi zabranio dolazak u selo, već bi nju trebalo potražiti u hrvatskom pravosuđu, koje ima zadatak procesuirati i kazniti počinitelje ratnih zločina bez obzira na to s koje strane dolazili. Sve ostalo je promašeno. Tako se čini da rat i dalje traje, dok svi oni kojima je ovakvih stvari preko glave, u ovom trenutku pakiraju kofere u nekom drugom pravcu.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više