Novosti

Politika

Milošević: Sramotno, politički promašeno i suprotno Ustavu

Danas obilježavamo Svjetski dan Roma, a učesnici konferencije otići će i u Ušticu gdje je ubijeno najmanje 17.000 Roma. Zato smatram sramotnim, politički promašenim i suprotnim Ustavu, da netko uzdiže ili na bilo koji način obilježava ustaški režim koji je počinio takve zločine, rekao je Boris Milošević

Large boris

Boris Milošević (foto Nikola Ćutuk/PIXSELL)

Potpredsjednik Vlade RH za društvene djelatnosti i ljudska prava Boris Milošević i saborski zastupnik Veljko Kajtazi osudili su na današnjoj međunarodnoj konferenciji Roma jučerašnju izjavu izaslanika ministra branitelja Tome Medveda, brigadira Matka Raosa, "da ne bi bilo današnje Hrvatske da nije bilo 10. travnja 1941", od koje se kasnije ogradilo i Ministarstvo branitelja. Raos je tu izjavu dao u Splitu, na obilježavanju 31. godišnjice osnivanja Devete bojne HOS-a.

- Osuđujem tu izjavu jer smatram da je sramotna, a i Vlada se od nje ogradila. Danas obilježavamo Svjetski dan Roma, a učesnici konferencije otići će i u Ušticu gdje je ubijeno najmanje 17.000 Roma. Zato smatram sramotnim, politički promašenim i suprotnim Ustavu, da netko uzdiže ili na bilo koji način obilježava ustaški režim koji je počinio takve zločine. Izaslanik je zloupotrijebio svoj status te kako njegovo obraćanje nije bilo predviđeno - izjavio je Milošević novinarima i dodao da je njegov stav oko zakonske zabrane svih sličnih izjava odavno poznat.

- U Vladi ćemo razgovarati da se takve stvari ubuduće spriječe, sigurno je da treba donijeti i pravne propise. Što se tiče stavljanja te teme na dnevni red, činio sam sve što sam smatrao da je potrebno, postigli smo određeni napredak. Stavili smo operativne programe i u nacionalni plan koji će se donijeti uskoro, očekujem oko ljeta. Stavljeni su koraci koji idu u smjeru protiv govora mržnje i za očuvanje kulture sjećanja, ali to je proces koji ide i koji se ne može riješiti "lomljenjem preko koljena", nego s razgovorom svih aktera - dodao je Milošević koji se nada skorom takvom sastanku.

Organizator konferencije Veljko Kajtazi, saborski zastupnik koji predstavlja 12 manjina, uključujući i romsku i židovsku, izjavio je da mu je drago da je Vlada osudila takve izjave, ističući da je poznat njegov stav oko pozdrava "Za dom spremni".

- Romi i Židovi spadaju među narode koji su najviše stradali u Drugom svjetskom ratu pa ću u Saboru tražiti da se uvedu zakoni kakvi su u Njemačkoj i Austriji. Premijer ima političke volje da zabrani pozdrav "ZDS" jer vidi da na koalicijskim sastancima traže rješenja - rekao je i ocijenio da bi rok za to trebao biti do kraja mandata.

Novinari su dobili i izjavu zastupnice GLAS-a Anke Mrak Taritaš da "povijest treba ostati u povijesti" i da je Raosova izjava apsolutno nedopustiva.

- Premijer se u drugom mandatu izbjegava suočiti s prošlošću. Svaka zemlja ima nekakve ružne epizode u svojoj prošlosti i one ostaju tamo. Sve dok netko tko je izaslanik Vlade kaže to što je jučer rečeno, za nas i za našu djecu nema stvarne budućnosti - rekla je i ocijenila da nema šanse za donošenje zakonskih izmjena vezanih uz ustaški pozdrav, što premijer godinama najavljuje.

- Vlada je trebala jasno reći što taj pozdrav znači, ostaviti ga tamo gdje je. Državu smo gradili na antifašizmu i to jasno imamo u Ustavu. Sve dok to premijer ne pospremi, imat ćemo ovakve situacije, navela, upozorivši kako takve izjave daju ružnu sliku o Hrvatskoj - podvukla je Mrak Taritaš.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više