Novosti

Kronika

Milan Đurđević: Nismo zaustavljeni

U martu i aprilu provodili smo modernizaciju javne rasvjete. Karantenu smo iskoristili za pripremu projekata, kaže načelnik Biskupije

4uk8qn1wx5hg4g4lb91mn69aequ

Milan Đurđević

Kako je stanovništvo Biskupije preživjelo pandemiju korone?

U našoj su općini, kao i u ostatku Hrvatske, primijenjene sve mjere Nacionalnog stožera, uz olakšavajuću okolnost da su ljudi bez ograničenja mogli odlaziti na kninsko područje kako bi zadovoljili potrebe za živežnim namirnicama, što je bila velika sreća; odlazili smo onamo bez propusnica, jer je tako dogovoreno s policijom. Kontrolni punktovi između naselja bi ionako bili suvišni, jer se naša općina 'naslanja' na Knin – štoviše, neka kninska sela udaljenija su od toga grada od naših, biskupijskih. Kao općinska vlast, i sami smo poduzeli određene mjere pa nabavkom osnovnih namirnica pomogli onima kojima je to bilo potrebno, odnosno onima s rješenjem Centra za socijalni rad. Pored toga, dobili smo i nešto SNV-ovih paketa, koje je najugroženijim stanovnicima kninskog područja dostavljala dožupanica Anja Šimpraga.  Nasreću, ovdje je bilo malo zaraženih, samo sedmero, i svi su imali ili blage ili nikakve simptome bolesti Covid-19.

Jesu li ipak i za vrijeme karantene provođeni neki infrastrukturni projekti?

Jesu. U martu i aprilu provodio se projekt modernizacije javne rasvjete, u sklopu čega su izvori svjetla na bazi natrija zamjenjivani LED-svjetlima. Karantenu smo iskoristili i za pripremu još nekoliko projekata, jer su bili raspisani neki natječaji Ministarstva regionalnog razvoja i graditeljstva; nedavno nam je javljeno da su naše prijave prihvaćene.

Sudjelujete li i na najnovijem natječaju za infrastrukturne projekte u općinama s više od pet posto pripadnika nacionalnih manjina? I koliki je interes OPG-a za natječaje na takvoj osnovi?

Prijavili smo se za modernizaciju i obnovu nerazvrstanih općinskih cesta i putova, jer je to još uvijek neriješeno pitanje. Što se OPG-a tiče, na našem području bilježimo velik interes za natječaje, unatoč tome što lani nijedno ovdašnje obiteljsko gospodarstvo nije prošlo na natječaju i povuklo sredstva, za razliku od pretprošle, 2018. godine kada su u tome uspjela tri.

Kakvi su planovi srpske zajednice i njezinih udruženja u predstojećem razdoblju?

Budući da se bliži ljetna sezona, rado bismo da Stožer dopusti organiziranje i održavanje manifestacija kao i prijašnjih godina: prva od onih u kojoj bismo zdušno i na sve načine participirali je proslava Vidovdana 28. juna, a potom Dan općine 2. augusta, koji se tradicionalno obilježava uz mnoštvo sadržaja, uključujući kazališne predstave i koncerte. Osim toga, ove godine u Biskupiji planiramo otvoriti proizvodni pogon, odnosno vinariju i kušaonicu. Naravno, tu su i različite aktivnosti u obliku sportskih natjecanja i turnira, a potkraj ljeta trebala bi se održati likovna kolonija u manastiru Lazarica. Dakle, isplanirali smo dosta toga, ali sve sada ovisi o tome kakve će biti preporuke nadležnih vlasti, odnosno epidemioloških i zdravstvenih službi.

Što, s aspekta lokalne samouprave, mislite o radu zastupnika srpske manjine u netom raspuštenom sazivu Hrvatskog sabora?

Mislim da je protekle četiri godine troje zastupnika SDSS-a odigralo vrlo važnu ulogu za nas, odnosno da su zajedno s državnim tajnicima u ministarstvima i savjetnicima u državnim poduzećima postigli da se naš glas čuje u dovoljnoj mjeri da se provedu projekti bitni za naše općine i našu zajednicu. Ta briga naših zastupnika i predstavnika u vlasti pokazala se kroz brojna važna ulaganja i projekte na području ove, ali i susjednih općina.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više