Novosti

Politika

Nasilje je plod relativizacije ustaštva

Licemjerne su osude i žaljenja zbog napada na Srbe jer mnogi samo čekaju da netko od predstavnika Srba kažu nešto što im nije po ukusu, pa da ih onda proglase glavnim krivcima, rekao je Hrvoje Klasić na tribini SPD-a Privrednik

Propitivanje sadašnjeg političkog trenutka kroz prizmu napada na Srbe i izostanak reakcije, bila je tema tribine ‘Ubij Srbina! - Izolirani incidenti ili klima u društvu‘ u punoj dvorani ‘Privrednika‘ u Zagrebu.

- Nenormalno je u Hrvatskoj postalo normalno, pa da čak i oni koji su napadnuti, uopće ne reagiraju. Da ja ne reagiram, ne bih mogao živjeti sa sobom - rekao je historičar Hrvoje Klasić. Naglasio je da velik dio Hrvata danas naginje nacionalizmu, ali je tek manjina šovinistička, radikalna i spremna na sve.

- Relativizacija ustaštva nije počela s Tomislavom Karamarkom nego s Franjom Tuđmanom koji je bio antifašistički borac, a to je uz antifašizam spomenut u Ustavu, bio službeni narativ. Neslužbeni je bio masovno rušenje spomenika partizanima i davanje imena ulicama po ministrima u ustaškoj vladi. Žanjemo ono što smo posijali. Licemjerne su osude i žaljenja zbog napada na Srbe jer mnogi samo čekaju da netko od predstavnika Srba kažu nešto što im nije po ukusu, pa da ih onda proglase glavnim krivcima - rekao je Klasić.

Milan Đurđević, načelnik općine Biskupija u kojoj se nalazi selo Uzdolje u kojem su napadači prebili nedužne gledaoce meča Crvene Zvezde, nazvao je to najvećim incidentom od Oluje kad je u tom selu streljano 11 Srba za što nitko nije odgovarao. No istaknuo je dobre odnose sa županom Goranom Paukom i gradonačelnikom obližnjeg Knina Markom Jelićem. Na pitanje moderatora Saše Kosanovića jesu li ljudi na terenu zadovoljni koalicijom SDSS-a i HDZ-a, rekao je da nisu, ali….

- To je područje devastirano godinama, a pred njegovim stanovnicima je izbor – koalicija uz mogućnost dobivanja struje, puteva ili vode ili nestanak. Nacionalnim manjinama je teže ako nisu uz vlast - zaključio je.

- Rijeka je grad koji se nakon napada na ljude i demonstracija Armade sada ne može prepoznati - rekao je Milan Eraković, pravni savjetnik SNV-a u Rijeci, ističući neshvatljive postupke Policijske uprave koja napadnute Srbe prekršajno ganja, a napadače tek upozorava. Tako je i napadnuti Dobrivoje Arsić u roku od 24 sata proglašen zločincem, pa sada među pripadnicima zajednice postoji strah od prijave napada ili uvrede. Nitko nema snage da se suprotstavi desnici, a to je i jedan od razloga zašto Srbi odlaze u većem broju i iz urbanih sredina - rekao je Eraković.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više