Novosti

Kultura

Memorijalna intervencija u Dotrščini

U subotu će se u spomen-parku Dotrščina održati memorijalna umjetnička intervencija Tonke Maleković s ciljem komemoriranja žrtava fašizma na prostoru park-šume kao autentične lokacije najvećeg masovnog zločina u povijesti Zagreba

Virtualni muzej Dotrščina, u partnerstvu sa Srpskim narodnim vijećem, u subotu, 19. rujna, s početkom u 11 sati na glavnom ulazu u spomen-park Dotrščina organizira memorijalnu umjetničku intervenciju Tonke Maleković ‘Obiteljsko stablo ili kuće kojih nema’. Izvođenje se već tradicionalno održava povodom Svjetskog dana mira, a rad Tonke Maleković, vizualne umjetnice iz njemačkog Kölna i Zagreba, odabran je na javnom natječaju.

Ovaj rad predstavlja kolektivu efemernu instalaciju koja će za nastanak koristiti prirodne materijale šume, poručuju organizatori. Građani su pozvani da sudjeluju samostalno ili u društvu obitelji, prijatelja i drugih s kojima će provesti vrijeme u šumi. Za uključenje nema formalnosti. Sudionici će na početku aktivnosti u parku odabrati ponuđena osobna imena i prezimena stradalih, odnosno cedulje koje označavaju one pojedince koji su ubijeni na Dotrščini te potom pristupiti konstruiranju privremenih ‘arhitektonskih kompozicija‘ od materijala zatečenih na lokaciji - otpalih grana, grančica i lišća. Sudionici sami odabiru lokaciju u šumi, način na koji će oblikovati formu, kao i veličinu strukture te vremenski okvir. Odrasli sudionici pozivaju se da u materijalu kojim konstruiraju strukture nalik šatorima, potom ključem ili nožićem urežu odabrana imena žrtava. Trganje živih grana i uništavanje šume je strogo zabranjeno.

‘Ono što nastane kao posljedica aktivnosti bit će dokumentirano i komponirano u konceptualnu cjelinu – kao kolektivna privremena umjetnička instalacija koja komemorira žrtve fašizma na prostoru park-šume Dotrščina kao autentične lokacije najvećeg masovnog zločina u povijesti Zagreba‘, poručuju.

Po riječima Tonke Maleković, umjetnička akcija povod je za provođenje kvalitetnog zajedničkog vremena u nekoj vrsti rekreacije i memorijalnog, suosjećajnog, ali i kreativnog čina. - Takva zajednička akcija referira se na obje teme zadane propozicijom natječaja, odnosno na aspekt njihove odsutnosti; na nikad realiziran muzej, te na nerealizirane biografije, pojedinačne i obiteljske. Participativnom formom i konceptom koji se zasniva na preplitanju postojećih, obiteljskih, biografija u tekućem vremenu i onih koje nikad nisu dobile priliku postojati, intimni je komemorativni čin u kojem nevidljivo služi isticanju činjeničnog u percepciji samih sudionika, ali i u javnoj sferi‘, ističe Tonka Maleković.

Podsjetimo, virtualni muzej Dotrščina autorski je projekt Saše Šimprage, a temeljni cilj projekta je vraćanje spomen-parka u kolektivnu memoriju, s obzirom da se umnogome zaboravilo na tragične sudbine hiljada antifašista koje su ustaše u četiri ratne godine strijeljale na tom mjestu.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više