Novosti

Manjinski zastupnik

Stroži odgovor na nasilje

Raste broj izvršenja najtežih kaznenih djela koja se vezuju uz prava žena, što nas dovodi do toga da toj temi pristupimo adekvatno, bez guranja glave u pijesak, rekla je saborska zastupnica SDSS-a Dragana Jeckov

7qe8i6s0eg6444i7buruq20osw1

SDSS je podržao izmjene Kaznnog zakona (foto Davor Puklavec/PIXSELL)

Posljednjih mjeseci imamo sve više izvršenja najtežih kaznenih djela koja se vezuju uz prava žena, što nas dovodi do toga da toj temi pristupimo adekvatno, bez guranja glave u pijesak - rekla je saborska zastupnica SDSS-a Dragana Jeckov za saborske rasprave o izmjenama i dopunama Kaznenog zakona. Ističući da su izmjene usmjerene na osnaživanje kaznenopravne zaštite od nasilja, pogotovu u definiranju silovanja, upozorila je da će se tzv. nekonsenzualni spolni odnos (spolni odnos bez pristanka) smatrati kaznenim djelom silovanja i pored toga što nije bilo uporabe sile, prijetnje po život i tijelo silovane ili druge osobe.

- Novina je i osnaživanje kaznenopravne zaštite djela povrede djetetovih prava, čime se postiže povišenje minimalne zatvorske kazne za temeljni oblik počinjenoga kaznenog djela. Pruža se i snažnija zaštita žrtvama pojedinih kaznenih djela protiv spolne slobode te se povisuje minimalna kazna zatvora za kaznena djela bludnih radnji. Prijedlogom se značajnije proširuje izraz službene osobe, kojim bi trebalo obuhvatiti djelatnike socijalne skrbi te odgoja i obrazovanja, no predlagač nije intervenirao u definiciju bliskih osoba, što je nužnost želimo li dosljedno implementirati definiciju nasilja u obitelji iz Konvencije Vijeća Europe o sprečavanju nasilja nad ženama i nasilja u obitelji. Pod tim se pojmom u tom aktu podrazumijeva i nasilje u obitelji i nasilje između bivših i sadašnjih partnera, neovisno o tome dijeli li počinitelj nasilja prebivalište sa žrtvom ili ga je dijelio. Dakle, nasilje u obitelji nije samo široko rasprostranjen društveni problem koji šteti pojedincima, obiteljima i društvu u cjelini nego i kazneno djelo koje zahtijeva odlučnu društvenu osudu i preventivne aktivnosti, ali i javnu nepopustljivost u neodobravanju nasilja te podjednako snažan odgovor pravosudnog sustava. Često žrtve nasilja nisu upoznate sa svojim pravima ili s činjenicom da uopće trpe neko nasilje, pa je stoga osim adekvatnih reakcija i nezanemarivanja važna i sustavna edukacija kroz obrazovni sustav, senzibiliziranje javnosti za ovu problematiku te podizanje društvene svijesti da su nasilje prema ženama i obiteljsko nasilje nedopustiva kršenja ljudskih prava, radi čega kao društvo moramo oštro i bez iznimke osuđivati svako nasilničko ponašanje - rekla je Jeckov, dajući podršku svog stranačkog kluba navedenim zakonskim izmjenama.

Uvozne umjesto domaćih jabuka

U sklopu saborske raprave o slobodnim temama zastupnica Jeckov je u ime svoga Kluba zastupnika SDSS-a upozorila na to da se već dulje vrijeme ne brine dovoljno o voćarstvu u Slavoniji, poglavito o uzgoju, preradi i plasmanu jabuka.

- Više puta su voćari upozoravali na taj problem i predlagali različite modalitete zaštite proizvodnja jabuka, ali ih nitko nije čuo ili nije želio čuti. Iako su donedavno bili dobro organizirani, uvjeti proizvodnje i prodaje iz godine u godinu postajali su sve težima, pa se i broj voćara smanjivao – rekla je zastupnica, potkrijepivši svoje riječi podatkom da je prošle godine, 2018., na više od 32.000 hektara voćnjaka uzgojeno gotovo 190.000 tona voća, od čega 49 posto jabuka; na 4.700 hektara proizvedeno je 90.000 tona jabuka, a od toga je 6.000 tona završilo na austrijskom tržištu. Istodobno je gotovo 9.000 tona jabuka uvezeno iz Poljske.

- Kad u drugoj polovici augusta krene berba ranih jabučnih sorti, kreću i ‘akcije’ trgovaca koje se prelamaju preko leđa proizvođača: jabukama se sruši cijena, a proizvođač doslovce biva ucijenjenim. Tako se uz našu svježu, mladu i kvalitetnu jabuku po smiješno niskoj cijeni kupcima istodobno prodaje i ona uvozna, nerijetko stara. I takva se daje po niskoj cijeni, pa ljudi zapravo jedu dehidrirano smeće – rekla je Jeckov.

SDSS-ova zastupnica upozorila je potom svoje kolege u Saboru na preniske otkupne cijene jabuka, uvoz viškova iz Europe, damping, širenje ucjenjivačkih uvjeta u otkupno-distribucijskom lancu, prodaji i skladištenju, posebice u slučaju slaborodnih godina s mrazom ili s uskratom hladnjača za pohranu. Kad voćari ne vide izlaz, zaključila je, počinju krčiti svoje njegovane voćnjake zasađene najfinijim sortama jabuke, a stabla koriste za ogrjev, iako su nasadi mogli još godinama obilato rađati zdravim plodovima.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više