Novosti

Politika

Mali vojnici

Vojni kampovi za obuku djece i mladih djeluju diljem bivše Jugoslavije: Zlatiborski kamp za regrutaciju djece ratnika podsjeća na Karlovački počasni vod ZNG ‘91 u kojem također sudjeluju maloljetnici odjeveni u vojne uniforme

I6wufr4wshu343v6ia1lns9ra0b

Karlovačku udrugu prijavile su pravobraniteljice za djecu  (foto Karlovački počasni vod ZNG '91)

Zbog moguće zloupotrebe djece i uznemiravanja javnosti srpska je policija na zahtjev Vlade Srbije raspustila omladinsko-patriotski dječji kamp na padinama Zlatibora. Premda je Željko Vukelić iz Udruženja učesnika oružanih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije i jedan od voditelja kampa pokušao javnosti dokazati da se sudionici više-manje nalaze na izviđačkoj obuci, pa se tako djecu i mlade u dobi od 12 do 23 godine učilo ‘samo’ borilačkim vještinama i načinu preživljavanja u prirodi, snimke sa Zlatibora pokazale su da su polaznici također svladavali vještine rukovanja puškama, pištoljima i noževima. Doduše, gumenim i aluminijskim, ako je vjerovati voditeljima kampa. Kako god bilo, njegovo raspuštanje hvale je vrijedan potez, pri čemu kažimo da su njegovi polaznici bili ukupno 34 dječaka i deset djevojčica iz Srbije, Republike Srpske i Crne Gore, uglavnom sve potomci vojnih veterana iz ratnih sukoba tijekom 1990-ih na području bivše Jugoslavije.

Zlatiborski slučaj pomalo podsjeća na onaj karlovački. Naime, u javnosti su već poznate aktivnosti udruge Karlovački počasni vod ZNG ‘91, koja inače sudjeluje na mnogim manifestacijama, poput obilježavanja važnih ratnih obljetnica, nošenja betlehemskog svjetla mira ili komemoracije kraj jame Jazovka. U tom počasnom vodu sudjeluju također maloljetnici koji se odijevaju u vojne uniforme. Prije nekoliko godina udruga je objavila fotografije na kojima djeca u dobi od 14 do 18 godina u poluklečećem položaju sastavljaju poluautomatsku pušku i salutiraju pred spomenikom kraj kojeg počasnu stražu s puškama u rukama također drže njihovi vršnjaci.

Čelnik udruge, umirovljeni brigadir Dubravko Halovanić, odnedavno član Upravnoga vijeća Javne ustanove Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar, višekratno je isticao da njegova udruga postupa isključivo prema napucima Saveza izviđača Hrvatske te da je riječ o onesposobljenom oružju. Zbog sumnje u militarizaciju djece, udrugu su prijavile bivše pravobraniteljice za djecu Mila Jelavić i Ivana Milas Klarić. U prvom slučaju MUP je čak utvrdio da program udruge sadrži neke dijelove vojnog programa te ju je upozorio da nije pribavila sva potrebna odobrenja za određene aktivnosti. Psihologinja Mirjana Krizmanić tada je pak izjavila da je odijevanje djece u vojne odore i više nego neprimjereno, pa čak i u igri. Za kraj dodajmo informaciju kako slični ‘izviđački kampovi’ za obuku djece i mladih postoje i na drugim lokacijama diljem bivše Jugoslavije.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više