Novosti

Društvo

"Lisinski" plakatom iz NDH poziva na koncert Berlinske filharmonije

Koncertna dvorana "Vatroslav Lisinski" pozvala je publiku na koncert Berlinske filharmonije 19. veljače plakatom iz 1943. godine iz vremena ustaške Nezavisne Države Hrvatske kada su berlinski filharmoničari zadnji put bili u Zagrebu

Large berlin

Plakat iz 1943. godine

"Pripremite se za senzacionalno slavlje 19. veljače 2022. godine u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog!".

"Jedan od najvećih simfonijskih orkestara u povijesti glazbe vraća se u Zagreb 19. veljače 2022. godine nakon nešto manje od stotinu godina, pod dirigentskim vodstvom današnjeg šefa-dirigenta Kirilla Petrenka".

"Kako je najtraženiji orkestar na planetu pristao svirati u Zagrebu prvi put nakon 1941.! Ne propustite koncert Berlinske filharmonije 19. veljače 2022. u Lisinskom!".

Ovo su probrani apeli s kojima je zagrebačka Koncertna dvorana Vatroslav Lisinski pozivala publiku da dolaskom i kupnjom karata – očekivano ne baš jeftinih - uveliča svečanost dolaska tako značajnog orkestra.

Sve u svemu prilično bitan događaj za sve ljubitelje klasike, sjajnih muzičara i izvanrednog dirigenta koji ipak ne bi došao pod našu pažnju da KD "Vatroslav Lisinski" poziv nije na Twitteru osnažio plakatom iz vremena kada je Berlinska filharmonija zadnji put posjetila Zagreb. Bilo je to, naime, 1943. godine, u vrijeme ustaške Nezavisne Države Hrvatske, kada je Berlinskom filharmonijom ravnao Hermann Abendroth, dvije godine nakon što su isti grad posjetili pod palicom Hansa Knappertsbuscha i Lovre pl. Matačića.

Ne ulazeći u kvalitetu dirigenata, još manje sastava orkestra Berliner Philharmoniker, koji – kako kažu u KD-u "Vatroslav Lisinski" - izaziva strahopoštovanje i sljedeće godine obilježava 140 godina postojanja – nekako sumnjamo da bi među najistaknutije razdoblje vlastite povijesti istaknulo baš ono nacističko i njemu blisko ustaško.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više