Novosti

Politika

Kuršlus u Puli

Došlo je do protivljenja pulskog ogranka Nove ljevice prema središtu zeleno-lijeve koalicije

Large pxl 200714 8261940

Možemo! Ne smatraju lijevom strankom – Igor i Mirjana Galo (foto Duško Marušić/PIXSELL)

Zeleno-lijeva koalicija opet ima ozbiljnih problema s unutarnjim odnosima, kako na unutarkoalicijskoj razini, tako i u pojedinim strankama. Svega desetak dana uoči izbora, donedavni članovi Nove ljevice iz Pule izjavili su na lokalnoj TV Novi da je vrh stranke raspustio njihovu gradsku organizaciju zbog spora oko sastava izbornih lista na relaciji Zagreb – Pula. Prema njihovim riječima, sve je o listama za Pulu i Istru odlučeno u Zagrebu, dok se mišljenje s poluotoka nije uzimalo u obzir. Prednost je tako dana prvenstveno članovima stranke Možemo!, što su Puležani iz Nove ljevice objasnili "partikularnim interesima" svoga stranačkog vodstva. Budući da na listu za Gradsko vijeće Pule nije uvršten nijedan pripadnik Nove ljevice, oni su ustvrdili da je na djelu politička trgovina kandidacijskim mjestima u Zagrebu kojom je povrh svega iznevjeren sam stranački program.

Za ove izbore uslijed toga su izvisili, među ostalima, kandidat Nove ljevice za istarskog župana Sandi Blagonić i njegova zamjenica Olja Fazlović, jer Možemo! nije odobrio njihovu kandidaturu. Štoviše, u emitiranim su izjavama Mirjana Galo, Igor Galo i Olgica Mickov također kazali da Možemo! uopće ne smatraju lijevom strankom. No ta stranka – općepoznato najutjecajnija u koaliciji – ipak im navodno presudno kroji odnose, pa su tako poimence zbog "prevarnih namjera" i sličnog prozvani njezini istaknuti zagrebački pripadnici Teo Celakoski i Tomislav Domes. Bivša predsjednica istarske Nove ljevice Mirjana Galo nastavila je s još težim i konkretnijim optužbama na račun jednoga od njih i na Facebooku. Osim toga, sudeći po tvrdnjama nezadovoljnih pulskih novoljevičara, iz tamošnjeg je stranačkog ogranka posljednjih dana istupio niz revoltiranih članova.

Možemo! i njegovi čelnici nisu se potom javno izjašnjavali o istupu dijela odmetnutih koalicijskih partnera, ali se već bila oglasila Ivana Kekin, predsjednica Nove ljevice. Ona je na dan press-konferencije, s koje potječe navedena snimka TV Nove, optužila Mirjanu Galo da se lažno predstavlja kao predsjednica pulske stranačke podružnice. Jer sama je Galo još 21. travnja istupila iz stranke, a gradska je podružnica ionako raspuštena pet dana prije toga. Pa, kako god se dalje odvijao rasplet ovog sukoba, može se konstatirati da je šteta već počinjena, i to baš pred izbore. Kao i primijetiti da zeleno-lijeva koalicija i njezine sastavnice recidivistički ispoljavaju unutardemokratizacijske posrtaje, te im je poželjeti da čim prije nekako nadvladaju taj problem.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više