Novosti

Kronika

Krov za Kojiće

Gordana i Ilija Borković iz splitskog Vijeća srpske nacionalne manjine pokrenuli su humanitarnu akciju za porodicu Slavoljuba Kojića, koji je početkom 1990-ih ostao bez svog doma na Žnjanu

Kad se govori o akcijama pomoći potrebitima, uglavnom se ima na umu zabačena sela i zaseoke, često bez struje i vode. A da i po gradovima ima mnogo slučajeva ljudi kojima treba pomoć, dokazuje više humanitarnih akcija koje su pokrenuli Gordana i Ilija Borković, članovi gradskog i županijskog VSNM-a u Splitu.

Jedna od većih akcija, koju su Borkovići proveli uz pomoć donatora, srpskih institucija i gradskih vlasti, ona je kojom su pomogli porodici Slavoljuba Kojića. Taj fetivi Splićanin kao mladić je ostao bez svoga doma na Žnjanu, u koji se početkom 1990-ih, kada je njegova porodica bila odsutna, uselio jedan ‘zaslužni’ pripadnika HV-a. Kuća je kasnije srušena, a zamjenski stan je pripao uzurpatoru. Porodica Kojić se godinama sudila s njim, ali bezuspješno.

Zbog toga Slavoljub, koji danas ima 51 godinu, sa svojom suprugom Ingrid i njihovim najmlađim 12-godišnjim sinom živi u dva kontejnera, naslagana jedan kraj drugog, u Kaštel Kambelovcu. Kontejnere su, kao i zemljište na kojima su smješteni, kupili svojim sredstvima. Budući da je moguće legalizirati samo čvrste objekte, oko zemljišta su sagradili betonske zidove. No zbog ograničenog roka za legalizaciju, bez koje ne mogu dobiti priključke za struju i vodu, našli su se u cajtnotu.

- Akciju za Kojićeve pokrenuli smo proljetos kad smo za vrijeme epidemije obilazili teren i dijelili humanitarne pakete. Odlučili smo im pomoći kada smo vidjeli kako žive i čuli njihovu priču. Naša kćerka Emilija, koja živi u SAD-u, pokrenula je donatorsku akciju preko platforme GoFundMe - govori za Novosti Gordana Borković, koja je potom s Ilijom, predsjednikom gradskog VSNM-a, mobilizirala brojne ljude i institucije.

Grad Kaštela i gradonačelnik Denis Ivanović dali su sredstva za priključak struje uz obećanja da će omogućiti i bager za iskop valjane septičke jame, dok su gradski vijećnici pokrenuli humanitarnu akciju ‘Pomozimo obitelji Kojić’ i otvorili račun za prikupljanje novčanih sredstava s ciljem nabavke građevinskog materijala. U akciju, koja traje do oktobra, uključilo se i Srpsko narodno vijeće koje je doniralo sredstva za nabavku vrata i prozora, jer tek kad se oni postave moći će se demontirati postojeći kontejneri i izliti ploče na dijelu poda i krova.

- Za sada nema novca za izradu pravog, kosog krova, ali se nadamo da će se i za to skupiti sredstva - priča Gordana Borković, koja ima samo riječi hvale za brojne pojedinačne donatore kao što je Božo Bulović, koji je omogućio unutrašnji razvod struje po kući, a nada se i da će neka poduzeća dati pomoć u novcu ili robi.

- Nadamo se da će Kojići do jeseni obaviti sve radove te da će Leo, koji je nedavno imao rođendan, na sljedeće slavlje moći pozvati svoje drugove iz razreda - dodaje Gordana, koja je i ranije bila uključena u slične akcije.

Tako su pomogli 70-godišnjem Vučeti Kukanjcu, koji u Splitu živi 50 godina, ali od 1990. nije vadio papire niti redovno produžavao boravak. Zbog toga nije mogao ostvariti pravno na socijalnu pomoć i zdravstveno osiguranje koje mu je nužno zbog bolesti. Kukanjac živi u nekadašnjoj baraci -a i ima struju, ali mu kuća prokišnjava.

- U suradnji sa Centrom za socijalnu skrb, Karitasom i Crveni krstom isposlovali smo topli obrok koji mu dostavljamo kući, a donirali smo mu i pakete s hranom. No najvažnije je da mu isposlujemo stalni boravak zbog prava koje on nosi - govori Gordana i dodaje da su uz pomoć SNV-a pomogli i 70-godišnjem Branku Vučkoviću, kojem je zbog duga struja bila isključena dvije godine.

Ilija Borković ističe da je izuzetno zadovoljan odzivom pojedinaca, poduzeća, ustanova i predstavnika srpskih institucija.

- Problem što se jako malo sistematski bavimo ljudima u trećoj dobi jer naše srpske organizacije to još nemaju u planu kao stalnu aktivnost. O starijim ljudima, od kojih je mnogima nužna pomoć, i inače malo tko brine. Zbog toga su nam po gradovima nužni volonteri koji bi obilazili te ljude i pomagali im. Dobre volje i entuzijazma bi se svakako našlo, a mnogi bi bez problema izdvojili dio svog vremena. Uostalom, jedna od uloga naših Vijeća jeste i socijalna komponenta, odnosno pomoć pripadnicima zajednice, što smo ovog proljeća i pokazali. Pomoć ne mora biti samo u paketima, pa u suradnji s pravnom službom SNV-a nastojimo naći rješenje za naše sugrađane s problemima - ističe Ilija i potom citira izjavu Lazara Perića, jednog od donatora na platformi GoFundMe: ‘Shvatio sam da je naše malo nekom zaista mnogo.’

Akcije pomoći u Splitu pozdravlja Tatjana Dragičević iz SNV-ovog Odjela za socijalna i humanitarna pitanja.

- Kad smo preko gradskog i županijskog VSNM-a saznali za osobe koje su trebale podršku u rješavanju svojih poteškoća, pružili smo im financijsku pomoć s ciljem ublažavanja njihove nepovoljne životne situacije. Ovo je još jedan pozitivan primjer suradnje srpskih institucija u Hrvatskoj. Osim toga, humanitarna akcija za Slavoljuba Kojića, koju je pokrenuo VSNM Grada Splita, može biti primjer dobre prakse svim našim vijećima - zaključuje Tatjana Dragičević.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više