Novosti

Društvo

Korak bliže gradnji na Baniji

Nakon mjeseci čekanja na rješenja od Ministarstva graditeljstva, projekt gradnje jedanaest kuća na Baniji Zaklade Solidarna i Zajednice Rotary klubova, napokon je bliže realizaciji. Međutim, rušenje starih kuća još uvijek ide jako sporo

Large rsz 1model ku%c4%87e banijav1

Model kuće iz zajedničkog projekta Zaklade Solidarna i Zajednice Rotary klubova

Zaklada Solidarna i Zajednica Rotary klubova prije pola godine su predstavili projekt "Rotary za Banovinu", kojim su do zime planirali na potresom pogođenom području izgraditi jedanaest kuća. Međutim, gradnja kuća još uvijek nije ni počela.

- Radi se o jedanaest tzv. protupotresnih kuća, koje se rade po Zakonu o obnovi. Bit će tri različite veličine kuća, za četveročlanu, šesteročlanu i osmeročlanu obitelj. Za svaki model kuće treba dobiti rješenje Ministarstva graditeljstva za tipsku kuću. U lipnju je glavni projektant Boris Blažević predao rješenje za jedan tip kuće, da vidimo kako će ići procedura pa da nemamo kasnije problema s predajom zahtjeva za druge tipove. Dva mjeseca smo čekali na to odobrenje. Nakon toga smo predali zahtjev za C i D tipove, i to se također otegnulo - objašnjava nam Ivan Blažević iz Zaklade Solidarna.

Kuće koje su predviđene za gradnju u sklopu projekta niskoenergetske su, bazično drvenih konstrukcija i pojačane čeličnim serklažama pa mogu izdržati potres jači od devet stupnjeva po Richteru, dok im je vijek trajanja sto godina.

- Upravo su nam ovih dana iz Ministarstva graditeljstva javili da su odobrili rješenja za preostale tipove kuća. Kad se dobije rješenje o tipskom projektu, onda se mora napraviti prilagodbeni nacrt i prikaz na geodetskoj podlozi. To smo već pripremili za ove prve kuće. Ovaj tjedan bismo trebali urudžbirati dokumentaciju za prve kuće u lokalnim uredima za graditeljstvo u Glini i Petrinji. To bi onda trebalo ići brzo i trebali bi napokon početi s radovima - govori nam glavni projektant Boris Blažević.

Međutim, ističe kako i dalje ostaje problem s rušenjem starih kuća, koje ide jako sporo, unatoč urgiranjima. To naglašava i Blažević iz Zaklade Solidarna.

- Da bi se počelo graditi, stare kuće se trebaju srušiti, to isto mora raditi država. Dvije od jedanaest kuća su zasad srušene. Mi smo spremni na gradnju. Cijene na tržištu građevine divljaju pa nam se cijena kuća non-stop povećava. U interesu nam je svima da krenemo čim prije jer zima dolazi i neće se još dugo moći graditi. Ljudi su u međuvremenu u kontejnerima. Prvo bi trebali graditi za familiju u Majskim Poljanama. Njih su tri generacije skupa, djeca, roditelji, baka i djed. Kuća im je srušena, sad su u kontejneru i čekaju. Nadamo se da se čekanju napokon bliži kraj. Da smo dobili rješenja i da su stare kuće srušene u razumnom roku, nove bi već bile gotove i useljive - zaključuje Blažević.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više