Novosti

Kultura

Konstrakta zatvorila Dane srpske kulture

Ovo je značajna manifestacija i dobro je što se održava. Prihvatili smo poziv i došli, ali ovo je više prijateljski dolazak jer ne radimo koncert nego akustični triptih kako bismo obeležili kraj izložbe koja dobro radi na našim vezama, izjavila je Konstrakta za Novosti

Iznenađujuće velik broj ljudi, što pripadnika srpske zajednice, što ljubitelja kulture i umjetnosti skupio se 7. decembra uvečer na akustičnom "Triptihu" Ane Đurić Konstrakte koja je sa svojim kolegama zatvorila ovogodišnje Dane srpske kulture.

"Mislila sam da ću nastupati pred petnaestak ljudi, a ovde je puna dvorana", pomalo u šali rekla je tokom nastupa Konstrakta, ističući da sada "nije umjetnica".

- Sad sam businesswoman, pišem i šaljem račune, otvaram i zatvaram izložbe, rekla je uz aplauz koji su uz nju zaslužili i instrumentalni pratioci Milovan Bošković i Jovan Antić, te vokalna pratnja Alise.

- Mislim da je ova manifestacija značajna i da je dobro što se održava. Prihvatili smo poziv i došli, ali ovo je više prijateljski dolazak jer ne radimo koncert nego akustični triptih s tri pesme "Nobl", "In corpore sano" i "Mekano" koje sve govore o Srbiji. Tako smo obeležili kraj izložbe koja dobro radi na našim vezama, izjavila je za Novosti Konstrakta nakon koncerta. Dodala je da srećom ima velik broj događaja koji jačaju kulturne veze između ljudi, ali da nisu svi oglašeni.

- Konstrakta je idealna gošća za još jedan novi početak, početak na kraju "Tabule rase", ovogodišnje izložbe u sklopu Dana srpske kulture koja u fokusu ima umjetnike i kulturne suradnje hrvatskih i srpskih umjetnika zadnjih sto godina koji su obrazovnom sustavu i kroz medije ostaju manje vidljivi zbog današnjih kulturnih politika društva u kojem živimo, istaknula je kustosica izložbe Davorka Perić koja je poslije s nama podijelila i utiske o izložbi. Izrazila je zadovoljstvo odzivom ljudi na događaje tokom dosadašnjih mjesec dana održavanja Dana srpske kulture, s obzirom na još neke najavljene događaje.

- Velik interes pokazan je i za stručna vodstva izložbi, a dobro su bili posjećeni i ostali programi - književni, filmski gdje je broj gledalaca varirao, a naročito kazališni, kako u Zagrebu, tako i u drugim gradovima. Programe su posjećivali mnogi građani Zagreba, što je u velikoj mjeri ostvareno kroz društvene mreže i nezavisne medije jer mainstream mediji uglavnom nisu pratili događanja, iako smo im slali informacije i najave. Kulturnu vezu Zagreba i Beograda obradili smo kroz različite programske cikluse koji su prikupljali publiku iz specifičnih različitih kulturnih krugova i kulturnih područja, tako da je svatko mogao pronaći nešto sebe, jasno ukoliko je dobio informaciju, zaključila je Perić.

Mnogi od prisutnih iskoristili su zadnju priliku da razgledaju eksponate izložbe.

Podsjetimo da je Ana Đurić, profesionalno poznata kao Konstrakta, arhitektica kantautorica, koja je kao pjevačica stekla kultni status među hrvatskom publikom, posebno ljudima koji rade u kulturi, jer je kroz svoju nastup na Euroviziji pjesmom "In corpore sano" i odličnim performansom netipičnim za ovu vrstu glazbene manifestacije ukazala i na društvene probleme posebno umjetnika, ali i zaintrigirala evropske i muzičku publiku. S obzirom da je 2013. godine obrađivala pjesme Dina Dvornika, ta je referenca bila dodatni razlog za učešće na Danima srpske kulture.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više