Novosti

Kronika

Koмeмoрaциja зa Ливaду

Свeтoзaр Ливaдa, првoбoрaц и нoсиoц Пaртизaнскe спoмeницe 1941. биo чудeснa и риjeткa фигурa. Увиjeк сe буниo прoтив нeпрaвдe. Никoгa ниje мрзиo, жeлиo je пoпрaвити свиjeт и ствaри, кaзao je сoциoлoг Влaдимир Лaj

Large livada

Vladimir Laj, Seka Gorščak i Dragan Grubješić

Karlovački pododbor Srpskog kulturnog društva Prosvjeta, organizirao je komemorativnu svečanost povodom nedavne smrti velikog intelektualca, sociologa Svetozara Livade (1928. – 2022.), prvoborca i nosioca Partizanske spomenice 1941. godine. Livada je bio čest gost brojnih tribina u karlovačkom pododboru Prosvjete, a i mnoga njegova djela su ondje promovirana. O prof. Livadi su govorili predsjednik pododbora Milan Lapčić, voditelj literarno-informativne sekcije Dragan Grubješić, sestra supruge pokojnika i profesorica u mirovini Seka Goršćak te Vladimir Laj, sociolog iz Karlovca.

- Livada je bio čudesna i rijetka figura. Srbin i građanin svijeta. Uvijek se bunio protiv nepravde. Nikoga nije mrzio, želio je popraviti svijet i stvari, bio je buntovnik s razlogom i bio je čudo od čovjeka - kazao je Laj. Seka Goršćak je istaknula Livadinu principijelnost. I u bivšem socijalističkom sistemu je bio u brojnim sukobima sa vlašću.

- Izbacili su ga iz Partije, a bio je predratni simpatizer i član naprednih organizacija, partizan i prvoborac. Uvijek je volio kritizirati - rekla je Goršćak. Dodala je da mu je nakon promjene vlasti 90-tih neko vrijeme čak i osobna sigurnost bila ugrožena. Livada je rođen 14. marta 1928. u Gornjem Primišlju na Kordunu.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više