Novosti

Politika

Ključno je privući mlade u borbi protiv fašizma

Moramo se angažirati da ljudi bude još više, jer to klasičnim i uhodanim radom nismo uspjeli, istaknuto je na međunarodnoj konferenciji ‘Fašizam i antifašizam u Europi danas’

Ixifsi84dw2xni58cwosgb45wu9

(foto Nenad Jovanović)

Izlaganjem brojnih učesnika i usvajanjem završne Deklaracije o fašizmu i antifašizmu u Evropi danas je završena dvodnevna međunarodna konferencija ‘Fašizam i antifašizam u Europi danas’, koja je 20. i 21. februara, održana u Zagrebu u organizaciji Saveza antifašističkih boraca i antifašista.

Konferenciji su prisustvovali predstavnici antifašističkih organizacija i asocijacija iz više evropskih zemalja, kao i predsjednik FIR-a (Međunarodna federacija antifašista) Vilmos Hanti i predsjednik WVF-a (Svjetske veteranske federacije) Dan-Wiggo Bergtun.

Predstavnik Saveza ruskih veterana Oleg Kalinin podsjetio je na užase Drugog svjetskog rata i vjerovanje da je fašizam pobijeđen, ali da je svjetska zajednica propustila prepoznati i reagirati na pojave koje su pokazale da je fašizam očuvan i da dalje postoji.

Osnovno obilježja nacizma, oličenog u krajnje desnim strankama, ali i radikalnim udruženjima i radikalnim vjerskim zajednicama je šovinizam i uvjeravanje da su pripadnici članovi tih pokreta, stranaka i zajednica bolji od svih drugačijih.

- Usponu fašizma pomogla je i svjetska zajednica dvostrukim kriterijima po kojima je secesija Kosova legalna, a vraćanje Krima nakon referenduma izazvalo sankcije protiv Rusije. Iako je NATO tvrdio da su oni obrana od SSSR-a, nakon raspada nastavili su širenje na istok uz pomoć laži i poluistina istrgnutih iz konteksta podržavanjem ukrajinskog režima koji veliča suradnika nacista Stepana Banderu, njegove snaga i SS jedinice koje su formirali Ukrajinci, pa vrše agresiju na Irak, bombardiraju Srbiju, svrgavaju legalne vlasti…

Kalinin je podsjetio da se ove godine obilježava 75-godišnjica završetka Drugog svjetskog rata u kojem su antifašističke snage pobijedile nacifašizam, pri čemu je SSSR imao najistaknutiju ulogu i najveće gubitke, što će biti najznačajnija međunarodna aktivnost saveza ruskih veterana, ali i drugih antifašističkih organizacija.

Savez antifašista u Hrvatskoj dobro radi i pored svih teškoća, a njegovi članovi su pravi rodoljubi, rekao je ruski ambasador Anvar Azimov, ističući dobru suradnju hrvatskih antifašista i ruske ambasade i drugih državnih institucija.

– Crvena armija je pomogla u oslobađanju ovih prostora, ali glavnu ulogu su imali lokalni partizani - rekao je, ističući da se u borbama u Hrvatskoj poginulo 10.000 crvenoarmejaca. Njima u čast podignuto je 13 spomenika, od kojih je najveći onaj u Batini u čast preko 2.000 poginulih, Ni jedan spomenik nije oskvrnut, već se obnavljaju, pa će se osim dosadašnjih šest obnoviti i dva spomenika u Vukovaru, rekao je i najavio da će 8. maja biti održan tradicionalni Besmrtni puk, a 9. maja ići će se u obilazak spomenika.

Andrej Mohar, generalni sekretar ‘Zveze koruških partizanov iz prijateljev antifašističnega odpora‘ imao je primjedbe na sastav učesnika skupštine, pitajući se zašto među njima nema više mladih i više žena. Govoreći o antifašističkim aktivnostima svoje organizacije, osvrnuo se na traženja zabrane komemoracije ustašama i drugim kvislinzima na Bleiburgu.

– Hrvatska politika i državni vrh nema što da traži u Bleiburgu, a hrvatski biskupi trebali bi se ugledati na Katoličku crkvu u Koruškoj koja je zabranila misu. EU, ali i druge susjedne države bi trebale zakonski odrediti da ustaše i neofašisti nemaju prava da prelaze austrijsku granicu i dolazak u Bleiburg. Mi antifašisti trebamo se boriti protiv ekstremne desnice i kolaboracionističkih formacija - rekao je i osudio usvajanje rezolucije evropskog parlamenta ‘Važnost europskog sjećanja za budućnost Europe (2019/2819)‘ koja izjednačava komunizam i fašizam u Evropskom parlamentu.

- Gdje je bila pamet zastupnicima socijaldemokrata i zelenih koji su također glasali za tu rezoluciju, zapitao se Mohar.

Njegov kolega Mirko Messner također je osudio donošenje rezolucije, ponašanje socijaldemokrata i zelenih, naglasivši je da se protiv fašizma ne može boriti samo zakonima, iako su oni značajni, nego većim naporima i aktivnostima društva u cjelini. – dajmo da se Evropa vrati svojim antifašističkim korijenima, naglasio je Messner.

Predsjednik Antifašističke lige Hrvatske Zoran Pusić naglasio je da se o fašizmu i antifašizmu diskutira zadnjih 30 godina, kao i da su ustaše bili znatno radikalniji od fašista, jer su mnogi Židovi i Srbi bježali u talijansku okupacionu zonu da prežive.

- Između staljinizma i nacizma ima sličnosti, ali to se ne može dovoditi u vezu s borbom Crvene armije protiv fašizma. Danas nitko ne zagovara staljinizam, ali ima mnogo onih koji su protiv manjina i pozivaju se na kvislinške režime koji su ih proganjali. Ako falsificirate povijest, osudili ste mlade generacije da neke stvari nauče na svojoj koži, zaključio je Pusić.

Prisutnima su se obratili i predstavnici antifašista Slovenije koji su također osudili deklaraciju Evropskog parlamenta, kao i antifašisti Slovačke, Makedonije i Crne Gore.

U deklaraciji koja je usvojena aklamacijom uz amandmane pojedinih antifašističkih udruženja i koja će biti poslana evropskim tijelima ističe se da je žalosni paradoks da se nepuna tri mjeseca prije obilježavanja 75-te godišnjice pobjede nad nacifašizmom u Evropi mora raspravljati o fašizmu i antifašizmu u toj istoj Evropi.

Na kraju smo pitali predsjednika SABA RH Franju Habulina kako ocjenjuje događaj.

- Konferencija je bila uspješna jer se govorilo o konkretnim stvarima, a mediji su za nju pokazali interes. Neki drugovi upozorili su da je bilo premalo žena i mladih. Imamo žena u našoj organizaciji, a moramo se angažirati da ih na ovakvim skupovima i za govornicom bude još više i naći adekvatan pristup i nove metode da bismo mlade privukli u našu organizaciju jer to klasičnim i uhodanim radom nećemo moći - rekao je Habulin.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više