Novosti

Društvo

Drežnički školarci uključeni u antifašistički projekt

U suradnji timova međunarodnog istraživačkog projekta "Baština odozdo/Drežnica: Tragovi i sjećanja 1941.-1945." učenici i učenice škola u Drežnici i Brešcima obišli su Memorijalni centar Lipa pamti i na djeci prolagođen način učili o nacističkim zločinima

Large img 20230509 144052

S radionice u Memorijalnom centru Lipa pamti (foto Lujo Parežanin)

U utorak, 9. svibnja, učenici i učenice Područne škole Drežnica pri Osnovnoj školi Ivane Brlić-Mažuranić u Ogulinu, koji nastavu srpskog jezika i kulture pohađaju po modelu C, posjetili su u pratnji učitelja Milana Kričkovića svoje kolege u Osnovnoj školi "Drago Gervais" u Brešcima i obišli Memorijalni centar Lipa pamti.

Izlet je nastavak programa obilježavanja pokolja u Lipi 30. travnja 1944. godine, kada su nacistički okupatori ubili gotovo sve mještane koji su se tamo zatekli – njih 269 – a selo u potpunosti spalili. Koncipiran je u suradnji tima međunarodnog istraživačkog projekta "Baština odozdo/Drežnica: Tragovi i sjećanja 1941.–1945.", čija voditeljica je dr. sc. Sanja Horvatinčić, i Odjela za obrazovanje Srpskog narodnog vijeća (SNV), koje je financijski omogućilo realizaciju izleta.

Za vrijeme posjeta školi u Brešcima održala se radionica posvećena prijateljstvu, u čijoj realizaciji su sudjelovale psihologinja Mirjana Černeka Mikuličić, knjižničarka Mirela Tuhtan i učitelj likovne kulture Ivan Tomašić.

Učenici iz Drežnice i Brešca izradili su stablo prijateljstva, na koje su ucrtali i upisali njegovo metaforičko korijenje i plodove, a potom su izmijenili i dvije ploče prijateljstva ukrašene rezultatima radionice.

Drugi dio izleta bio je posvećen obilasku Memorijalnog centra Lipa pamti, kojim je učenike provela Petra Maštrović Kušić, kustosica Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja u Rijeci. Vodstvo je posebno za djecu obradilo postav posvećen nacističkom zločinu, a završilo je na etnografskoj zbirci, sastavljenoj od alata i predmeta iz obnovljenih Lipinih kućanstava nakon Drugog svjetskog rata, čime je finalni naglasak stavljen na teme regeneracije i novog života zajednice.

Učenici su potom posjetili i spomen-obilježje kod Kvartirkine kuće na kraju sela, kod koje je većina mještana likvidirana 1944. godine.

Boravak u Lipi zaključen je radionicom pod vodstvom muzejske pedagoginje Ive Volović, koja je uključivala i izradu partizanskih letaka s porukama mira.

Komentirajući iskustvo susreta njegovih učenika s vršnjacima iz OŠ "Drago Gervais" i učenja o nemilim događajima poput onog u Lipi, čija ratna sudbina je bliska onoj drežničkoj, učitelj Kričković za Novosti je istaknuo važnost ovakvih programa.

- Želimo li izbjeći ponavljanje strahota iz prošlosti, važno je da našu djecu povezujemo i odgajamo u duhu tolerancije i prijateljstva, da ih učimo da svi imaju jednaka prava i da moramo težiti miru, kazao je.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više