Novosti

Politika

Katran i perje: Zabranjeno pušenje

Željko Reiner se prošli tjedan zabavljao kao nikada u životu, ako izuzmemo dernek kojim je proslavio prvi dan na dužnosti, kada je svečano otpraćen na skijanje pod pratnjom antiterorističkih snaga MUP-a

Av8ehkybz3dn1yjg0pq7rtsh4az

Virtuoznih tjedan dana u životu predsjednika Sabora Željka Reinera (foto Patrik Macek/PIXSELL)

Prošlih sedam dana slobodno možemo proglasiti veselim tjednom predsjednika Hrvatskog sabora Željka Reinera. Čovjek se zabavljao kao nikada u životu, ako izuzmemo dernek kojim je proslavio prvi dan na dužnosti, kada je svečano otpraćen na skijanje u inozemstvo pod pratnjom policijskih oklopnih vozila i antiterorističkih snaga MUP-a.

Nakon revolucionarne odluke da zastupnicima tokom ljetnih i zimskih praznika ubuduće neće biti isplaćivana naknada za odvojeni život od tisuću kuna mjesečno, bilo je rasprave i o ukidanju drugih prava croparlamentaraca.

‘Svaki od tih segmenata treba dobro odvagnuti, da ne bismo nekim demagoškim potezom, koji bi možda ljude razveselio na dan ili dva, naštetili obavljanju temeljne funkcije saborskih zastupnika’, reagirao je mudro predsjednik Sabora; akademik HAZU-a; docent i profesor interne medicine; predstojnik Klinike za unutrašnje bolesti KBC-a Zagreb; član upravnog odbora Europskog i dugogodišnji predsjednik Hrvatskog društva za aterosklerozu; urednik 26 medicinskih knjiga i priručnika; dragovoljac Domovinskog rata i nositelj više odličja; pričuvni pukovnik HV-a; član Hrvatskog društva književnika; autor teksta za šansonu ‘Pereci’ s Festivala kajkavske popevke Krapina 1970. u izvedbi Ibrice Jusića; pjesnik čija je poezija uvrštena u brojne antologije, među kojima se ističe ‘Krist u hrvatskom pjesništvu – antologija duhovne poezije’.

Kada znamo da svemarljivi Reiner obavlja i dužnost predsjednika Europskog odbora za borbu protiv pušenja, nimalo ne čudi da je građanima poručio da se zapitaju koliko mjesečno troše na cigarete i na mobitele, odgovarajući na opći bijes zbog povišenja cijene dopunskog zdravstvenog osiguranja na 89 kuna. Reiner se zauzeo i za naplaćivanje hitnih medicinskih pregleda onima kojima se isti prohtiju, pa bespotrebno pretrpavaju traktove.

Ovaj neprijeporni uglednik i stožer našeg društva uspio je s malim zakašnjenjem također objaviti imovinsku karticu, pošto je trebalo malo više da pobroji oveći imetak. Tjedan je okrunio obraćanjem povodom bojkota komemoracije u Jasenovcu: otkrivši da je isti zapravo uzrokovan prošlogodišnjim zviždanjem ‘ideološki zaslijepljenih pojedinaca, koji su u ime antifašizma izviždali žrtvu logora i Židova’ Branka Lustiga. Tako smo saznali da bojkot nema veze s činjenicom da je ministar kulture u mladosti skupljao sličice vojskovođa NDH umjesto nogometaša.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više