Novosti

Politika

Reiner novi predsjednik Sabora

HDZ-ov Željko Reiner se u prvom govoru na novoj funkciji založio da se Hrvatski sabor preimenuje u Hrvatski državni sabor. Riječ je o nazivu tijela kojeg je 1942. osnovala Nezavisna Država Hrvatska. Hrvatski sabor je to ime već nosio od 1997. do 2001. godine

S 88 glasova za, 62 suzdržanih i jednim protiv, HDZ-ov Željko Reiner izabran je za novog predsjednika Hrvatskog sabora. Ova odluka donesena je gotovo dva mjeseca nakon održavanja parlamentarnih izbora, odnosno na ponovljenoj konstiuirajućoj sjednici Sabora. Sjednicu je sazvala predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović nakon što je mandat za sastavljanje buduće vlade povjerila Tihomiru Oreškoviću, kandidatu Domoljubne koalicije i Mosta nezavisnih lista, koji je donio 78 potpisa potpore izabranih zastupnika.

Željko Rainer zahvalio je svima koji su glasovali za njega, ali i onima koji to nisu učinili. ‘To je dokaz da živimo u demokratskoj, pluralističkoj i europskoj Hrvatskoj’, poručio je te za to zahvalio prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu i svim braniteljima. ‘Sabor jest i mora biti lučonoša domoljublja i hrvatske tradicije, ali mora biti i čvrsti jamac prava svih građana i manjina te mjesto kulture i dijaloga’, kazao je Reiner te najavio kako će tražiti da se Hrvatski sabor preimenuje u Hrvatski državni sabor. Riječ je o nazivu tijela kojeg je 1942. osnovala Nezavisna Država Hrvatska, a Hrvatski sabor je to ime nosio od 1997. do 2001. godine. Kazao je kako povijest treba pamtiti, ali ne i u njoj tražiti izgovore. Smatra kako je konsenzus o bitnim društvenim pitanjima moguć i potreban. ’Bog čuvao sve zastupnike, sve građane i građanke i jedinu nam Hrvatsku’, zaključio je Reiner, javlja HRT. Saborski zastupnici potom su izabrali članove Mandatno-izbornog povjerenstva. Za predsjednicu je imenovana HDZ-ova Margareta Mađerić, a potpredsjednicu SDP-ova Gordana Sobol.

Kao i prvi puta, i na ovu sjednicu Sabora pozvani su visoki dužnosnici, bivši predsjednici Sabora, diplomatski zbog, predstavnici vjerskih zajednica i predstavnici udruga. Među njima je bio i Tomislav Merčep. Dan ranije je Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću pozvala izabrane zastupnike da se jasno distanciraju od ratnih zločina te osude njegovo prisustvo. Podsjetimo, optuženog Merčepa tereti se da je kao zapovjednik pričuvne postrojbe MUP-a stacionirane u Pakračkoj Poljani i na Zagrebačkom velesajmu te savjetnik u MUP-u Republike Hrvatske, od listopada do prosinca 1991. osobno naređivao nezakonita lišavanja slobode, mučenja i ubojstva civila te da, iako je znao da njegovi podređeni neovlašteno lišavaju slobode civile, pljačkaju ih, zlostavljaju, muče i ubijaju, propustio takva nezakonita postupanja spriječiti. Njegovi podređeni tako su na području Kutine, Pakraca i Zagreba nezakonito lišili slobode 52 osobe, od kojih su 43 ubijene, tri se vode kao nestale, dok su ostale osobe preživjele mučenja i zlostavljanja. Među izabranim zastupnicima u aktualnom sazivu Sabora je i ratni zločinac Branimir Glavaš, odgovoran za ubojstva osječkih Srba.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više