Novosti

Politika

Izborna lista seksista

Ante Prkačin u manje od tjedan dana višekratno je izvrijeđao saborske kolegice na temelju fizičkog izgleda, a pritom je izostala reakcija predsjedavajućeg. Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić upozorava da se radi o eklatantnom seksizmu, a Novosti podsjećaju na sramnu povijest sličnih ispada u hrvatskoj visokoj politici

Large dragan

Ante Prkačin zbog neslaganja kolegici rekao da je nakaza (foto Patrik Macek/PIXSELL)

Zastupnik Domovinskog pokreta, Ante Prkačin, naziva Bošnjake polunarodom, javno ističe da su ustaše bili domoljubi, a partizane naziva izdajicama koji su se borili protiv hrvatske države. S obzirom na navedeno ne čudi da je ime tog ratnog načelnika Glavnog stožera HOS-a i bivšeg člana HSP-a, čija je postrojba u BiH spominjana u kontekstu ratnih zločina nad civilima, postalo sinonim i za primitivne ispade prema saborskim zastupnicama, posebno dok lamentira o omraženom mu antifašizmu i antifašističkoj borbi.

Prvo je za govornicom SDP-ovu gradonačelnicu Siska, Kristinu Ikić Baniček, nazvao "debeljuškastom" i "masnom", spominjući "vampire koji organiziraju party oko proslave Dana antifašističke borbe", a predsjedavajući Željko Reiner na primjedbu zastupnica nije našao za shodno udijeliti opomenu Prkačinu, nego Ivani Kekin, opravdavajući se time da ljudi kažu mnoge stvari s kojima se on osobno ne slaže pa stoga na njih i ne reagira. Koji dan kasnije s istoga mjesta Prkačin je uputio i gnjusne poruke zastupnici Možemo! Urši Raukar-Gamulin, koja je ustvrdila da su izbjeglice iz Afganistana i Sirije u podređenom položaju u odnosu na one iz Ukrajine. Nakon što je Prkačin u huškačkoj maniri izrekao da nad sudbinom izbjeglica s Bliskog istoka kukaju oni koji su navijali za Srbe i Jugoslavene, Raukar-Gamulin mu je poručila da se srami, što je bio razlog da joj u lice kaže da je "nakaza" i da ju je "Bog tjelesno i u glavu unakazio". Umjesto da mu uz opomenu, koju je dobila i Raukar-Gamulin, oduzme riječ, što je obaveza prema članku 240. Poslovnika, Reiner se pravdao da ništa drugo nije mogao napraviti pa se zapitao što se u takvim slučajevima uopće može napraviti.

O razini navedenih skandala svjedoči i javno saopćenje Višnje Ljubičić, pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, u kojem, između ostalog, piše: "U manje od tjedan dana (...) došlo je do opetovanog vrijeđanja žena temeljem osobne procjene njihova fizičkog izgleda, a u svrhu političke difamacije. Takvo procjenjivanje i objektivizacija u javnom govoru izrazito je rodno utemeljena, u pravilu je usmjerena prema ženama te predstavlja izraz šireg patrijarhalnog narativa koji od žena, uz smjernost i pokornost, očekuje i društveno normiran fizički izgled. Stoga se ovdje ne radi o pukom vrijeđanju, kojem nažalost pojedini političari redovito pribjegavaju, već se radi o eklatantnom ponavljajućem seksizmu. Nažalost, sporne događaje nije popratila adekvatna reakcija predsjedavajućeg sjednicom."

Zahvaljujući Prkačinu, Sabor se u samo šest dana pokazao kao utvrda seksizma, što je i u nekoliko navrata ranije bio slučaj s tim najvišim predstavničkim tijelom. No neprimjerenim se rječnikom nauštrb žena služi(o) i predsjednik Zoran Milanović, koji je u rujnu 2020. zastupnice Marijanu Puljak i Daliju Orešković, nakon što su ga javno kritizirale, nazvao Thelmom i Louise, aludirajući na filmske junakinje, ali i samodopadnim narikačama, analizirajući pritom njihove karijere, što je izazvalo žestoke reakcije dijela javnosti. Nije to Milanoviću bilo prvi put: nakon što je 2013. poručio svojim kolegicama "izborite se, budite bolje, pametnije, inteligentnije, lukavije i zaboravit će da ste žene, bojat će vas se", što upućuje na stav da moraju zaboraviti da su žene da bi uspjele, proglašen je seksistom godine, barem prema glasovima na portalu Libela.org, gdje još uvijek stoji tzv. stup srama na kojem se prikupljaju seksističke, homofobne i generalno diskriminirajuće izjave javnih osoba.

Ne bismo ovdje trebali zanemariti ni seksističke ispade kojima je često pribjegavao i danas pokojni zagrebački gradonačelnik Milan Bandić: "Opet vi! Vi opet. Vi pilate. Da vi znate kako vi mene rajcate", dobacio je u ljeto 2019. pred kamerama novinarki koja ga je pitala kako je zadovoljan radom Čistoće. Bivšem ministru zdravstva Milanu Kujundžiću na tapeti su pak bile medicinske sestre, kad je prilikom posjete KB-u Dubrava u veljači 2018. u susretu s ravnateljem te ustanove izjavio: "Lako tebi kad imaš mladu i lipu glavnu sestru." Citirajmo ovdje i izjavu premijera Andreja Plenkovića pred kamerama u listopadu 2018. godine novinarki RTL-a Damiri Gregoret nakon pitanja u vezi afera tadašnjeg potpredsjednika HDZ-a Milijana Brkića: "Slatki ste, Damira; sumnjivo, uvjerljivo, činjenice... na sve sam vam to već odgovorio."

Vjerojatno je i bivši ministar zdravstva, SDP-ov Siniša Varga, početkom 2015. bio uvjeren da je šarmantan kad je ispalio: "Volimo da su sestre u pripijenom." Zastupnik HDZ-a Dujomir Marasović u studenome 2012. izjavio je pak kako se "dosta oporbenih zastupnika prema vladajućoj garnituri ponaša kao stari roditelji koji su jedva dobili dijete u stare dane i to žensko". Od neukusnih izjava nije prezao ni zastupnik Radimir Čačić, koji je prilikom razgovora o izgradnji Hidroelektrane Ombla prije deset godina tadašnjoj ministrici zaštite okoliša Mireli Holy poručio da "ne zamara svoju glavicu ekonomskim temama jer ima tko brinuti o tome".

HDZ-ov lav Vladimir Šeks riknuo je pak u listopadu 2011. godine u smjeru SDP-ove zastupnice Gordane Sobol: "Vi ćete govoriti o moralu, gospođo Sobol? Gdje vam je suprug? Nije u zatvoru? Nećete vi meni govoriti o pristojnosti. Držite se pristojnosti, kao što se držite plesa oko štange." A njegov stranački kolega Frano Matušić je prihvatio: "Neće nas spriječiti ni da govorimo o tome kako su se politički promovirali, kao što se gospođa Sobol politički promovirala kada se slikala sa štangom."

U historijatu seksističkog saborskog beščašća nadaleko je ostao upamćen jedan od najvećih ispada te vrste svih vremena, nadošao iz usta tadašnjeg zastupnika Ante Kovačevića. Nakon što je tadašnja predsjednica HNS-a Vesna Pusić u jednoj raspravi 2001. godine napomenula da nije istina da svi magistri prepisuju svoje radove kao što je to učinio Anto Đapić, filozof Kovačević je mrtav-hladan kazao: "Gospođo Pusić, u ime digniteta ovog Sabora moram vam reći da vas je Bog stvorio za madraca, a ne za mudraca." Pusić je ostala vidno uzrujana zbog te grube kvalifikacije, pitajući višekratno što je s opomenom, ali umjesto iskaza nužne solidarnosti i stegovne mjere za Kovačevića, predsjedavajući Mato Arlović samo je izustio "polako", želeći smiriti stvari. Međutim, baš poput Reinera, potaknuo je novu spiralu primitivizma. To je vidljivo iz kasnije nadopunjene Kovačevićeve seksističke izjave: "U Hrvatskoj nema nijedne zgodne, lijepe cure kojoj bi to smetalo, problem je onih cura koje uđu u jesen života, kao što sam ja sada, pa im počinje sve smetati, pa onda postanu prvo velike feministkinje i, drugo, veliki borci protiv seksizma." Seksističke izjave odzvanjale su Saborom i 1990-ih, spomenimo samo onu notornog hadezeovca Vice Vukojevića koji je bivšoj predsjednici HSLS-a Đurđi Adlešić poručio da "više rađa, a manje priča".

Zahvaljujući tome što je politika javni posao, građanke i građani imaju priliku uvjeriti se za kakve pojedince glasaju. U to su se uvjerili još jednom u srijedu, kad je Hrvoje Zekanović u raspravi o izmjenama Ustava seksistički prokomentirao izgled i odijevanje Sandre Benčić.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više