Novosti

Društvo

Katran i perje: K-15 za jastoge

Kategorizacija luksuza po ljestvici guvernera HNB-a Borisa Vujčića: službenici zdravo papaju, i to 20 do 40 posto jeftinije nego da sami zapošljavaju masterchefove

S0v6z7ns1zmzi311hemavevzeoq

Boris Vujčić (foto Jurica Galoić/PIXSELL)

Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić prošlog je tjedna u Saboru izvojevao veličanstvenu pobjedu u borbi za nezavisnost ove institucije. U virtuoznom nastupu pokazao se i učinkovitim borcem protiv relikta socijalističkog sustava. Nakon njegova govora postalo je razvidno da se narodni bankari neće povinovati lavini kritika narodnih zastupnika, nego će odgovarati isključivo Europskoj centralnoj banci. Zastupnici su otvorili baražnu vatru zbog intaktnosti HNB-a prema Državnoj reviziji, navodnoj guvernerovoj rasipnosti i odnosu prema korisnicima kredita u švicarcima. Također su pomahnitali glede vlastite nemogućnosti utjecaja na monetarnu politiku. Most je predložio izmjene Zakona o HNB-u.

- Nikome ne plaćamo saune i masaže, ne služimo škampe i jastoge, ne isplaćujemo božićnice i regrese - izjavio je Vujčić te je pomalo neobično pod luksuz uvrstio sofisticirane delicije za imućnije stanovništvo i stečevine naprednog radnog zakonodavstva za radni narod i građane, koje bi jedan državni službenik valjda trebao smatrati uobičajenima i poželjnima.

No kada uzmemo u obzir podatak da je u proljeće 2014. guverner menadžerizirao HNB, pa je sebi povećao plaću na 34.000 kuna i podebljao primanja skromnom rukometnom timu od sedmorice viceguvernera, a običnim zaposlenicima smanjio plaće, pitanje siće od božićnica i regresa postalo je posve izlišno. Barem za one na vrhu piramide.

Vujčić se pohvalio prakticiranjem još jedne tekovine naprednog kapitalizma - outsourcingom. Ustanovio je da HNB ne zapošljava nikakve masterchefove i sommeliere već su usluge restorana eksternalizirane, čime je ušparano 20 do 40 posto troškova. Govorio je i o eksternalizaciji drugih usluga, ali nitko ga nije pitao podrazumijeva li se pod time eventualno autsorsanje nesretnih čistačica, koje obično prve stradaju od menadžerske pohlepe.

U aprilu 2014. javnost se zabavljala otkrićem da je HNB raspisao natječaj za zapošljavanje majstora kuhara te najmanje dva asistenta i konobara, što je koštalo pišljivih 3,5 milijuna kuna. Tom prilikom zatraženi su kuharski kadrovi ‘posebnih gastronomskih znanja i vještina’ kao što su ‘organizacija i priprema svečanih ručkova i domjenaka’… sa znanjem ‘povezivanja enologije s gastronomijom tj. sljubljivanja jela s pićem’. Danas Vujčić tvrdi da su stručnjaci autsorsani, pa je očito pobijedio i preživjelu instituciju restorana društvene prehrane. U svakom slučaju, narod može biti presretan: službenici HNB-a ipak zdravo papaju, i to 20 do 40 posto jeftinije nego da sami zapošljavaju masterchefove.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više